„Noční prohlídky nejsou u nás v klášteře ničím výjimečným. Letos o prázdninách se budou konat ještě pravděpodobně čtyři," sdělila Lenka Vacková ze želivského kláštera. A co vše můžete spatřit?  „Máme zrekonstruované ambity, které jsou různě osvětlené, což dohromady tvoří celkově příjemný dojem," pochvalovala si Vacková a dodala, že prohlídka je také zajímavá tím, že návštěvníky provází premonstrát s pochodní. Zdmi kláštera se bude ozývat také řinčení zbraní. Středověké souboje předvede táborská skupina historického šermu Jezerničtí páni. „Šermování je u nás na opatství k vidění poprvé," prozradila Vacková.

Dalším představením bude ohňová show, taktéž v režii Jezernických pánů. „Ohňová show bude k vidění v prostorách opatské zahrady. Ale v případě, že by pršelo, nebude možné ji uskutečnit," informovala Vacková.

Jezerničtí páni nebyli pro tuto událost vybráni náhodou. „Tato skupina se zapojuje do spousty charitativních akcí. Podporují dětské domovy, domovy pro seniory nebo dětské léčebny. Takže výtěžky ze svých vystoupení věnují na dobročinné účely," poukázala na dobrý záměr Vacková.

Program startuje v půl deváté večer. „Předpokládáme, že potrvá zhruba do jedenácté hodiny," řekla Vacková.

Vstupenky na noční prohlídky opatství s doprovodným programem je možné si telefonicky rezervovat. „Rezervace už máme, ale počtem míst nejsme příliš omezeni. Je zde spousta prostoru. Stovka lidí by se sem určitě vešla," uzavřela Vacková.

Michaela Blehová