Herci si třebíčské publikum oblíbili. „Říkají o něm, že funguje jako jakýsi barometr, proto si Třebíč zvolili pro premiéry. Dokonce se nám dostalo té cti, že tři poslední hry autorů Smoljaka a Svěráka, což jsou Afrika, Švestka a České nebe, byly úplně poprvé uvedeny v premiéře právě před třebíčským publikem. Až poté je měli možnost vidět diváci v pražském Žižkovském divadle,“ poodhaluje organizátorka Ivana Řídká, která je se Zdeňkem Svěrákem dodnes v kontaktu.

Divadlo Járy Cimrmana si pro své premiéry záměrně vybralo Národní dům namísto Pasáže. I k této volbě se váže příběh. „O představení je vždy obrovský zájem. Proto jednou svolili, že půjdou hrát do Pasáže. Když hra v Pasáži skončila, pan Svěrák mi povídal: Ivanko, prosím Vás, podruhé tady už ne. My než dojdeme z jednoho konce pódia na druhý, tak jsme úplně hotoví,“ vzpomíná Ivana Řídká.

Zdeněk Svěrák.
V Třebíčí je výborné publikum, říká Zdeněk Svěrák

V Pasáži navíc neviděli ani na diváky. „Herce nejvíc nabíjí právě publikum. Proto Divadlo Járy Cimrmana preferuje menší scény, kde mají lepší kontakt s diváky a hned vidí jejich reakce, zda se jim představení líbí,“ vysvětluje organizátorka.

Po třebíčských představeních pokaždé následovala zábava u společné večeře. „Vždy jsme se tam dozvěděli mnoho zajímavého, například o natáčení filmů. Pan Svěrák je úžasný člověk, když vypráví vtipy, člověk se celý večer směje a baví. Je to velice skromný, hodný a čestný člověk. Velice si jej vážím a nedám na něj dopustit,“ svěřuje se Ivana Řídká.

Jednou na herce po hře čekalo i překvapení. „Bylo to po představení  Cimrman v říši hudby, které zde divadlo uvedlo ke svému padesátému výročí v roce 2016. Jako poděkování od nás dostali dort s podobiznou Járy Cimrmana. Moc se jim líbil,“ doplňuje Řídká.

I letos se Ivana Řídká připojí ke gratulantům, kteří Zdeňku Svěrákovi popřejí k narozeninám. „Přání posílám každý rok. Jinak komunikujeme přes email,“ dodala.