Už skutečnost, že mladí humpolečtí hudebníci ovládli krajské kolo ve hře na klávesové nástroje v Chotěboři, neboť mezi osmi postupujícími do ústředního kola jich bylo šest právě z Humpolce, byla úspěchem. Výsledky z Kroměříže úspěch žáků školy jenom umocnily. „Jsem doslova nadšený. Takhle úspěšní v historii školy jsme doposud nebyli,“ komentoval reprezentaci školy na kroměřížském ústředním kole ředitel humpolecké základní umělecké školy Josef Jirků.

Současně ale přiznal, že úplně překvapený nebyl. „Letos jsem si našel čas na všechna okresní i krajská kola postupových interpretačních soutěží, které vyhlašuje Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, a vystoupení žáků naší školy naznačovala, že by mohli výrazně uspět,“ přiznal Josef Jirků.

V souvislosti s výsledky poslední ústřední přehlídky v Kroměříži okamžitě připomenul dvě jména reprezentantů školy, v jejímž čele stojí. „Michaela Krejčí ovládla svoji kategorii do patnácti let, kde byla opravdu těžká konkurence, a kromě toho se stala druhou nejúspěšnější účastnicí celé soutěže,“ poukázal na nejvýraznější počin Josef Jirků. Michaela Krejčí navíc převzala zvláštní cenu za skvělou interpretaci.

V kroměřížském ústředním kole soutěžilo 109 interpretů z 57 základních uměleckých škol z celé České republiky. Vysočinu kromě šesti zástupců ZUŠ Humpolec reprezentovali ještě dva žáci ze ZUŠ Třebíč.

Ilustrační foto.
Kraj zruší osobáky mezi Horní Cerekví a stanicí Počátky-Žirovnice

Druhým jménem, na které po úspěchu na soutěži ředitel humpolecké „zušky“ upozornil, byl učitel Martin Dvořák. „Martin Dvořák získal zcela právem zvláštní cenu za pedagogickou přípravu žáků a za vynikající aranžmá. Je to ocenění za jeho vynikající dlouhodobou práci s žáky,“ připomněl Josef Jirků.

První místa získali v Kroměříži pro humpoleckou ZUŠ Kateřina Vápeníková a Veronika Holadová v kategorii do 13 let, Veronika Marešová v kategorii do 14 let a Adam Chvalkovský v kategorii do 17 let.

Zvláštní pozornost pak zaslouží ještě patnáctiletý David Vaněček, který získal v ústředním kole ve hře na klávesové nástroje druhé místo. Pro něho se jednalo už o druhou účast na ústředním kole interpretačních soutěží v tomto roce. Na konci dubna byl členem žesťového dechového kvinteta s bicí soupravou, které na celorepublikové soutěžní přehlídce v komorní hře s převahou dechových nástrojů v Liberci získalo pro ZUŠ Humpolec jiné první místo.