Už tuto sobotu se tam totiž uskuteční jednapadesátý ročník oblastního kola festivalu Porta pro region Vysočina. Zatímco loni slavili ve Lhotě-Vlasenici padesátý ročník hudebního festivalu, letos bude důvodem jejich oslavy jubilejní padesáté výročí Porty. „Letos má Porta padesát let, protože tento hudební festival vznikl v roce 1967,“ po-tvrdil jeden z pořadatelů festivalu ve Lhotě-Vlasenici Milan Lhotský.
Ti nejlepší, kteří ve Vlasenici vystoupí, pak tradičně postoupí do finále, které se uskuteční ve dnech 23. až 25. června v Řevnicích u Prahy. Zda se kvalifikují soutěžícíi do semifinále festivalu, bude záležet na počtu kapel, které se festivalu Porta ve Vlasenici zúčastní. Zatím se do soutěže přihlásilo jedenáct zájemců, mezi kterými jsou jak jednotlivci, tak i celé kapely.

Jiří Macháček z MIG 21
Ivan Hlas, MIG 21 či Laco Deczi. V Pelhřimově zažijí doslova koncertní smršť

„Čekáme ale, že ten nápor zájemců se ještě přivalí. To nás pokaždé natahují na skřipec, pokouší se o nás infarkt a nakonec se se soutěžícími roztrhne pytel. Víme o třech kapelách, které si tradičně dávají na čas, u ostatních ale musíme čekat,“ řekl Lhotský.
Vybrat nejlepší zpěváky a hudebníky bude mít na starosti odborná porota.

„V porotě letos bude Marcela Voborská, zpěvačka ze skupiny Pacifik, a také dlouholetá porotkyně finále Porty, dále kytarista Vojta Trykar, skladatel a muzikant Hynek Pavlů, muzikant Jiří Kudláček a textař a skladatel Luboš Hrdlička, který působí ve skupině Lazaret,“ vyjmenoval Lhotský členy poroty, kteří na Portu do Vlasenice zavítají. Program festivalu je stále stejný.

Návštěvníky Vlasenické Porty však letos čeká jedna novinka. Jako první budou moci ochutnat pivo z nově vzniklého Pivovaru Kamenice nad Lipou, které se právě v rámci festivalu oficiálně představí veřejnosti. „Naším generálním partnerem se stal kamenický pivovar, který na festivalu předvede svoji první várku piva,“ informoval Lhotský.

Karel Gott.
Ozdobou letošního Bernard Festu bude vystoupení Karla Gotta

Třešničkou na dortu Vlasenické Porty bude koncert skupiny Michal Tučný Revival Plzeň, který začne v 19 hodin. „Jedná se o jeden z nejlepších revivalů Michala Tučného, který kdy po téhle zemi chodil. Když totiž Rosťa Fišar vystoupí na pódiu, tak vám přeběhne mráz po zádech, že Michal Tučný vstal z mrtvých,“ lákal návštěvníky Milan Lhotský.

Přihlášení zájemci

Opět Otevřeno
Hynek Žirovnický
Pavel J. Hejátko
Hráč & Sam
Rosa Coeli
Švédova trampská trojka
ALADIN
Duo EMEMs
Václav Pumr
Fosil
 Proteď