Jeden z nich mohou lidé vidět už osmým rokem ve Včelničce, ze směru z Kamenice nad Lipou před nádražím.
Tamní zastupitelé se domluvili, že by bylo hezké vytvořit betlém v životní velikosti. Nechali ho zhotovit v Nové Včelnici u Libora Míchala, který postavičky vyrobil z dřevotřísky a namaloval.

„Na příští rok bychom chtěli nechat nějakou postavičku nebo zvířátko přidělat," prozradila starostka Včelničky Milena Hronová.
„Dříve jsme měli slavnostní rozsvěcení stromku a otevírání betlému venku, ale muzikantům zamrzaly nástroje, tak jsme to změnili. Zítra tedy posezení budeme mít v místní hospodě, kde se bude popíjet punč a hrát nám k tomu bude Radouňská sešlost. Přijít můžou i lidé z okolních měst a vesnic," dodala Hronová.

betlém v RynárciV Rynárci (foto vlevo) mají na návsi betlém od paní, která ho zhotovila a věnovala obci. Vystavuje se zde už čtvrtým rokem. I zde většinu materiálu tvoří dřevo, postavičky jsou z dřevotřískových desek. „Slavnostní otevření betléma se uskutečnilo při rozsvícení stromku minulou sobotu," sdělil starosta Jan Pikl.

Venkovní betlém se už druhým rokem rodí i v Salačově Lhotě. „V podstatě to přišlo samo. Při jedné diskusi o Vánocích nás napadlo udělat živý betlém se zvířaty, který by zaujal hlavně děti," říká starosta obce Martin Malina.
„Inspirací pro nás byl pan Jiří Jedlička z Červené Řečice, který zhotovuje betlémy prostřednictvím Slámování. Tudíž jsme i náš Betlém vyrobili pomocí slámy a kovové konstrukce," podotkl Malina.

Letos do tamního Betléma přibyl i beran, kterého si vyrobili místní hasiči. Slavnostní otevření se i v Salačově Lhotě uskutečnilo minulou sobotu. Starosta zde pronesl slavnostní řeč, následovalo vystoupení místních dětí a rozsvícení stromečku, poté i program v kulturním domě. Vystoupily děti z lukavecké školy se souborem Čtyřlístek.

Pěkný betlém s „deskovými" postavami i s krmelcem, slámou, chvojím, ovečkami a psy mají také v Olešné.

Kromě venkovních betlémů můžeme o Vánocích vidět i betlémy v kostelích. Někde jsou figurkové Betlémy, někde vystoupí i živí lidé. Například v kostele v Božejově čtyři „neživé" z rukou šikovných lidí doplní jeden živý. Jak řekl tamní farář Karol Lovaš, ty figurkové jsou kromě klasického farního vyrobeny z papíru, z keramiky a také ze dřeva včetně půlmetrových soch. Uvedení živého Betlému se koná 26. prosince od 13 do 15 hodin, kdy se uskuteční i vánoční trhy. Jak kněz dodal, ve spolupráci s hasiči se na Štědrý den v 16 hodin představí živý orloj, po kterém bude následovat dětská mše v kostele.

Denisa Šimanová, Jiří Poděbradský