Vedení divadla společně s jeho souborem by se mělo představit na zářijovém slavnostním galakoncertu, který se uskuteční v sále Domu kultury. Samotná sezona začne až o rok později.

Za nápadem stojí mladý operní pěvec Ondřej Slavičínský, který organizoval na Vysočině také projekt (Ne)jen operní koncerty. „Je škoda, že tak velký kraj s dlouholetou kulturní tradicí má pouze jednu profesionální scénu, a to činoherní – Horácké divadlo Jihlava, kde operní a operetní produkce nejsou. Proto přišel tento nápad udělat vlastní operní scénu, která by působila právě v krajském městě a doplnila by tento chybějící segment kultury,“ vysvětlil Ondřej Slavičínský.

Pavel Šimák, umělecký šéf Horáckého divadla Jihlava.
Umělecký šéf Pavel Šimák opustí Horácké divadlo. Zůstane jen jako host

Nová scéna by měla divákům nabídnout jako jedna z mála scén v Česku mladé talenty i vzácné hosty. Premiérou první divadelní sezony bude Evžen Oněgin od Petra Iljiče Čajkovského. „Tato drama-opera plná nejrůznějších emocí, které si umíme jen představit, je o zamilovaných, mladých a nezkušených lidech. Čili dílo, kde se hodí krásný dvacetipětiletý tenor, který vyznává svou lásku své stejně staré kolegyňce, a ne padesátiletý obtloustlý pěvec vyznávajíc své city stejně staré pěvkyni. Samozřejmě to myslím s nadsázkou. Role bych obsazoval dle jejich charakteru a věku, žádá-li to dějová linie,“ dodal Slavičínský.

Operní divadlo Jihlava se chce zaměřit i na laiky a studenty, pro které plánuje speciální program, kde se setkají s operní tvorbou v přímém kontaktu. V plánu jsou i zájezdová představení.

Ilustrační foto.
Vládu nad krajským městem převezmou masky