Letos se koná již 17. ročník této oblíbené celostátní akce, kterou vyhlašuje Svaz knihovníků a informačních pracovníků České republiky. Letošní motto zní S námi jen all inclusive!

V rámci akce mohou návštěvníci pelhřimovské knihovny využít řadu výhod.

Děti se baví nejen čtením

Zapomnětliví čtenáři mohou ve všech odděleních knihovny po celý týden využít amnestii, návštěvníci si dále mohou koupit vyřazené knihy nebo časopisy, přičemž každý kus vyjde na jednu korunu a malí návštěvníci se zase vyřádí v atriu  ve skákacím hradu, protože děti se přeci baví nejen čtením.

„V knihovně máme rušno, za což jsme velmi rádi. Na skákací hrad zveme děti z místních mateřských a základních škol, přičemž kolegyně pak mají pro děti připravené další zajímavé soutěže, besedy a kvízy," informovala vedoucí pelhřimovské knihovny Iva Rajdlová.
Dnes ve 13 hodin bude ve studovně zahájen bezplatný počítačový kurz pro úplné začátečníky. A o kurz je velký zájem.
„Uspořádáme více termínů, protože zájemců je hodně. Většinou se jedná o seniory, lidi nad 40 let nebo třeba i o maminky, které jsou po mateřské dovolené a chtějí si takzvaně připomenout základy práce na počítači," dodala Iva Rajdlová s tím, že další kurz by mohl v knihovně odstartovat v listopadu.

Nabitý program mají i v humpolecké knihovně. V tamním dětském oddělení se zítra od 13 hodin uskuteční vědomostní soutěž o ceny s názvem Prstýnek princezny Arabely. V sobotu od 9 do 15 hodin se bude knihovna v rámci Dne architektury prezentovat na Horním náměstí. Literární klub v neděli od 17 hodin ožije povídáním Renaty Štefkové a enkaustice.

Pozadu nezůstávají ani v pacovské knihovně, kde v rámci Týdne knihoven nabízejí tradičně zajímavé besedy, knihovnické lekce a exkurze pro školy. V oddělení pro děti bude probíhat tvořivá dílna na téma Mandaly.

Děti si mohou vyrobit vlněné mandaly, nebo si mandaly nakreslit. Na celý týden je vyhlášena amnestie dlužníků. Každému, kdo vrátí knihy po uplynutí výpůjční doby, bude prominut poplatek za pozdní vrácení. Dárek v podobě roční registrace zdarma je připravený pro nové čtenáře, kteří se přijdou v Týdnu knihoven zaregistrovat. V oddělení pro dospělé je k vidění výstavka zvukových knih z fondu knihovny.
Dnes dopoledne si navíc knihovníci z Pelhřimovska dají dostaveníčko v Humpolci, kde se koná tradiční setkání knihovníků z regionu.