Zbývá už jen několik dní do 17. srpna, do data, kdy odstartuje magický 17. ročník pacovského multižánrového festivalu na 15. poledníku. Tento rok se poledník ponese ve znamení divadelnictví, ale bude možnost poslechnout si i pohodové blues, přívětivý jazz a klasický pop, na své si přijdou i milovníci reggae.

Otvírákem celého festivalu bude Marta Topferová TRIO, jejíž koncert proběhne v pátek 17. srpna v Zámeckém sále. Jedná se o světově uznávanou představitelku „worldmusic“. Deníkem London Times je považována jako jedna z nejpůvabnějších interpretek lidové hudby. Po pátečním začátečním koncertě bude následovat beseda se zpěvačkou.

Dočasně jednosměrný provoz v pelhřimovské Tylově ulici se vrátí po otevření kruhové křižovatky do starých kolejí.
Dvě jednosměrky přechodné období přežijí, jiné dvě ne

Pacovský poledník tento rok vsadil především na jazz, blues a ostatní složité rytmy, které hladí po duši. Jedním ze zástupců surového jazzu je Clarinet Factory. Sami o sobě říkají, že jsou velikou směsicí ethna, jazzu a trocha minimalismu. „Chceme být souborem, který má co sdělit. Ne muzeem!,“ vyjádřil se jeden z členů Jindra Pavliš. Nebrání se interpretaci klasiky nebo jazzu, ale rádi improvizují a bývají také tvůrci. Svou tvorbu označují také heslem „hudba bez hranic.“

Divadla, která se na pacovském festivalu objeví, nesou se svým představením i lehce provokativní podtón, především Divadlo Líšeň se svým vystoupením Putin lyžuje. Tato inscenace vznikla na motivy knihy ruské novinářky Anny Politkovské zavražděné v roce 2006. Zpracovává téma nástupu Putina k moci a směřování Ruska k totalitě.

Jednou z dalších horkých senzací bude Ukulele orchestra jako Brno. Dvanáct statných mužů a 12 stejných hudebních nástrojů. Kapela s největším počtem hráčů na ukulele má na svém kontu covery Elvise Presleyho, ale i švédské kapely Abby nebo třeba slavných Rolling Stones.

Vyvrcholením celého festivalu bude poděkování vodě, která pramení na vrchu Stražiště. Jana Hrušková, hlavní organizátorka festivalu Pacovský poledník, k závěru festivalu řekla: „Jednou z mnoha výjimečných událostí našeho nevšedního festivalu bude nedělní zvuková seance, rozeznění největšího evropského gongu, didgeridoo a navažských fléten v zámeckém parku. A to vše jako poděkování VODĚ z vrchu Stražiště, která napájí celý region. V těchto časech asi není nutné nic dodávat.“

Daniela Dušková

Kontrola vody na sedlické vodní nádrži.
Voda se podle očekávání zhoršila, platí čtyři zákazy koupání