Za uplynulé roky našlo Hračkobraní svoji tvář. Kdo se do Kamenice nad Lipou vrátí, najde v areálu zámku opět to samé, na co byl zvyklý z předešlých let. Kdo pojede do města se slavnou lípou v názvu premiérově, bude nejspíš jako jeho předchůdci příjemně překvapen, neboť pro Hračkobraní je základní charakteristikou pohoda. „Hračkobraní chce být především přátelským a pohodovým setkáním všech, kdo si rádi hrají, a to bez ohledu na věk,“ připomněl hlavní organizátor festivalu a vedoucí Správy kulturních zařízení města Kamenice nad Lipou Petr Pech.

Dodal, že pětidenní přehlídka patří na jedné straně profesionálům, kteří hračky vytvářejí a na trh dodávají, na straně druhé těm, jimž se hračky líbí a dělají radost. Tedy jednak samotným dětem a pak samozřejmě i dospělým, kteří právě dětem hračky pořizují a hraní u nich podporují. „Cílem organizátorů je propagovat české autorské hračky z přírodního materiálu, obnovit důvěru veřejnosti k nim a zároveň představit alternativu k hračkám, které jsou dnes běžně k dostání v síti hračkářských obchodů,“ zdůraznil Petr Pech. „Festival chce předvést hračky z přírodního materiálu jako zajímavé, aktuální a konkurenceschopné, které mají co říci i současné společnosti,“ doplnil.

Autokemp u Vyskytné na Pelhřimovsku.
Autokemp u Vyskytné se začal plnit se začátkem prázdnin

Navzdory sázce na tradici také letošní ročník Hračkobraní bude v jistém ohledu unikátní. „Přibudou tři noví výrobci. Ovšem i ti, kteří se vracejí, tradičně přivážejí svoje nejnovější nápady,“ naznačil k rozsahu festivalu hlavní organizátor.

Přehlídky hračkářské tvorby na nádvoří zámku se tak bude účastnit sedmnáct tvůrců hraček, většinou jde o tvůrce, kteří vyrábějí hračky ze dřeva.

Oproti minulým rokům přibylo tvůrčích dílen, jichž bývalo do třiceti. Letos jich návštěvníci Hračkobraní najdou na nádvoří zámku i v jeho prostorách nebo v zámecké zahradě celkem pětatřicet, což je rekord v historii přehlídky. Tvůrčí dílny umožní návštěvníkům festivalu vyzkoušet si origami nebo paličkování i práci se dřevem, plstí, kůží, slámou nebo malování na sklo.

V sobotu 6. července začala v Galerii Bernarda Bolzana výstava, která nese název: Lucie Tatarová – Hmyz a brouci, Petr Cempírek – Zahrady.
Galerie Bernarda Bolzana láká do Těchobuze už více než deset let

Od středy do neděle nebude chybět ani zavedený doprovodný program. S pohádkami zavítá na Hračkobraní hned několik divadelních společností, vrací se kejklíř Vojta Vrtek, každý den se opakovaně představí žongléřská dílna.

Hračkobraní 2019 začíná ve středu 10. července v 10 hodin. Program pak pokračuje v areálu kamenického zámku každý den do neděle 14. července vždy od 10 do 17 hodin.

Jisté je, že čtrnácté Hračkobraní naváže na předešlých třináct ročníků i že bude znovu originální. „Pořád je na co se těšit,“ vzkázal Petr Pech těm, kteří se na festival do Kamenice nad Lipou chystají.