V rámci pátého ročníku turné Ekompilace budou motivovat veřejnost ke třídění odpadu a k ohleduplnějšímu přístupu k životnímu prostředí. Každý rok si organizátoři vybírají dva hudební patrony.

„Letos to bude skvělá skupina Wohnout a stále populárnější písničkář Thom Artway s kapelou. Wohnout se turné Ekompilace účastní již podruhé, v roce 2013 byli hosty prvního ročníku,“ sdělil za pořadatele Michal Janeček. Turné v Česku projede šesti městy, zahrají na něm kapely All These Memories, El‘Brkas, Heda Down, Homér Street, Megapond a Neon Lads.

Těmi šesti místy letos jsou Sokolov a Prachatice, tam už se koncerty konaly, do konce září se pak turné zastaví ještě v Humpolci, Klatovech, Mělníku a Krnově. „Každý ví, že se má odpad třídit. Nicméně je třeba si to neustále připomínat. A není nic příjemnějšího, než si to připomenout pomocí hudby,“ vyjádřil se písničkář Thom Artway.

Zítřejší koncerty začnou v Humpolci ve dvě hodiny odpoledne. Každý návštěvník získá CD s mixem skladeb od zmiňovaných interpretů. Nebude chybět ani vzdělávací doprovodný program a soutěže zaměřené na třídění odpadu.

Akcí bude moderovat Tereza Tobiášová. „Třídění odpadu je pro mě naprosto základní věcí. Stejně jako si třídím názory, jídlo a kamarády. Třídím i to, co po mě zbude. I když bych chtěla, aby tu po mě něco zbylo, zrovna nevytříděný odpad to být nemusí. Proto je pro mě moderování Ekompilace jako svátek. Nemusím, ale chci,“ podotkla Tobiášová. Vstup na na akci je bezplatný.