Slam poetry tam odstartuje úderem desáté hodiny večerní. „Tento žánr je v posledních letech v České republice hodně oblíbený a postupně se dostává i do menších měst,“ přemítal organizátor akce Jan Rosenthaler.

A jak vlastně bude exhibice probíhat? Jednotliví soutěžící se formou svých textů poperou o přízeň obecenstva. O tom, zda bylo vystoupení určitého umělce propadák, nebo zlatý hřeb večera, totiž rozhodují právě přítomní posluchači.

Slamy mohou být vtipné, improvizované, kritické, dramatické a mimo jiné také vážné. Náhodně vybraná porota po odvedených výkonech určí, kdo u ní obstál nejlépe. „Jestli je tu nějaký básník, slamer či spisovatel, který by si také přál vystoupit, tak se určitě můžeme domluvit,“ lákal potencionální básníky Rosenthaler.

V pelhřimovském klubu jinak vystoupí Dr. Filipitch, mistr České republiky v Duo Slamu 2017, Caledon, což je finalista mistrovství ČR 2017, Kroony, který je také finalistou MČR 2017, Lef L´Leviatan, finalista MČR 2016 a Barbora Fukalová, třebíčská poetická múza.

Pravidla slamu

- Přednášet vlastní texty – každý vystupující má připravený vlastní text, jehož je výhradním autorem. Je běžné, že se rýmuje. Jde tedy o básnickou soutěž, není to ovšem bezpodmínečným požadavkem, mohou účinkovat i performeři s nerýmovanými texty.

- Nelze používat žádné rekvizity – slamer si musí vystačit s vlastním hlasem a tělem. Nemůže použít vůbec nic kromě mikrofonu, a to pouze pro zesílení hlasu.

- Časový limit 3 minuty – každý má na svou báseň tři minuty. Pokud limit přetáhne, jsou mu odebrány body.