Pelhřimovské dožínky, známé také pod názvem Agrární a potravinářský den, pořádá Zemědělský svaz společně s městem a dalšími organizacemi. „Průběžně bude na náměstí hrát Malá muzika a na konci vystoupí Vysočinka. Program ovšem bude prokládaný různými vstupy, během nichž se obvykle hovoří o zemědělství, rybách nebo historické zemědělské technice,“ přiblížila akci Vlasta Vlčková z oddělení kultury a cestovního ruchu Kulturního zařízení města Pelhřimov s tím, že na náměstí bude i spousta stánků.

Nebudou chybět ani ukázky dovedností studentů pělhřimovské střední průmyslové školy a středního odborného učiliště, soutěž o nejlepší zavařené okurky či jízda historických traktorů. Na své si přijdou také děti, které se mohou těšit na skákací hrad a zajímavé soutěže.

V Černově slavnostně světili obecní prapor.
V Černově místní světili obecní prapor

Dožínky se nesou každoročně v přátelském duchu. „Není to akce, kde by byl tahákem nějaký jeden známý umělec. Jde především o pohodu a příležitost popovídat si. Program je zaměřený na zemědělství a lidé mohou vidět i předávání dožínkového věnce,“ okomentovala tradiční akci Vlasta Vlčková.

Dvanáctý ročník Pelhřimovských dožínek začíná v sobotu ve 13 hodin na náměstí. Vstup na akci je zdarma, na místě bude samozřejmě připraveno také občerstvení a posezení.