V roce 1995 šlo hlavně o zábavu. „Tehdy se majitelé pivovaru po intenzivní celoroční práci chtěli alespoň jeden víkend v roce pobavit, proto vymysleli pivní slavnosti,“ připomíná mluvčí Rodinného pivovaru Bernard Zdeněk Mikulášek. Kromě zábavy chtěli také představit atraktivnější formou pivo, které vařili, a neméně důležitá byla i výměna zkušenosti.

Proto se na prvních ročnících pivních slavností nabízela i piva dalších malých nezávislých pivovarů, které se díky iniciativě spolumajitele pivovaru humpoleckého pivovaru Stanislava Bernarda zformovaly do Českého svazu malých nezávislých pivovarů. „Malé nezávislé pivovary v devadesátých letech spojovala i společná snaha o diferenciaci spotřební daně na pivo podle velikosti pivovarů,“ vrací se o čtvrtstoletí zpátky Zdeněk Mikulášek.

Zatímco pivní slavnosti nabízely celou řadu druhů piv z malých pivovarů, jichž se v Humpolci každoročně prezentovalo šest až osm, po hudební stránce dostávaly příležitost zahrát v centru města především kapely z regionu. A na akci, která už tehdy nacházela zázemí na humpoleckém Horním náměstí, se ani nevybíralo vstupné.

Muzejní noc se v Kamenici nad Lipou konala v pátek 17. května.
OBRAZEM: Kamenická Muzejní noc nabídla i vzdušnou akrobacii

To se začalo měnit na přelomu tisíciletí. Z pivních slavností se staly hudební slavnosti a na nich se čepovalo už pouze pivo Bernard. Později se akce změnila na hudební festival, jako Bernard Fest se poprvé konala v roce 2009. „Z lokální přehlídky se stal hudební festival nadregionálního charakteru. Začali na něj jezdit nejlepší domácí interpreti, což koresponduje i s tím, jak se chce na veřejnosti prezentovat i samotný Rodinný pivovar Bernard. Současně se chceme také odlišovat, proto každý rok nabízíme i něco, co na jiných letních festivalech návštěvníci nenajdou,“ dodává Zdeněk Mikulášek.

Hlavní program letošního Bernard Festu startuje v pátek 21. června a od 16 hodin postupně zahrají a zazpívají Mirai, Tomáš Klus, Tři sestry, Mig 21 a Rybičky 48. V sobotu 22. června bude festival pokračovat od 10 hodin dopoledne, kdy se na pódiu postupně vystřídají Kašpárek v rohlíku, Jaroslav Uhlíř, Slza, Michal Hrůza, Son Caliente, Chinaski, Divokej Bill a Pipes and Pints.

Rodinná jízda v Pelhřimově v sobotu 18. května.
Rodiny poukázaly na chybějící cyklostezky