Pro milovníky umění se na Pelhřimovsku o víkendu otevřely dveře u čtrnácti ateliérů. „V letošním roce jsem se do Dnů otevřených ateliérů zapojila už asi po páté,“ zavzpomínala výtvarnice Růžena Kručanicová z Jiřic, která v minulosti mimo jiné vytvořila hned dvě přání pro prezidenta České republiky, Miloše Zemana.

Zájemcům ve svém ateliéru v sobotu předvedla výrobu a barvené svíček a představila i techniku Papírové krajky, která čtyři roky nesla certifikát Regionální produkt Vysočiny.

Zajímavým nováčkem celokrajské víkendové prezentace umění byl pelhřimovský tetovací salon RedHead Tattoo. „Je to jediné tetovací studio,“ upozornil na výjimečnost František Štibor, koordinátor Dnů otevřených ateliérů.

Tatérka Aneta Bröcklová, která v rámci Dne otevřených ateliérů nechala zájemce v sobotu odpoledne nahlédnout přímo na svou práci, si premiérovou účast pochvalovala a neváhala by s přihlášením ani v příštím roce. „Tetovací salon je trochu něco jiného, než na co jsou lidé obvykle zvyklí, jako jsou například galerie nebo muzea,“ konstatovala Aneta Bröcklová.

Rozpečetění kasičky bylo pro organizátory očekávané překvapení.
Zapečetěná kasička skrývala více než deset tisíc korun

Jak mladá umělkyně prozradila, o akci se dozvěděla díky pelhřimovské Hodině H. Její členky totiž na akci letos nalákaly řadu talentovaných lidí a některým dokonce v prostorách své organizace poskytly místo k prezentaci. „Snažili jsem se nabídnout prostor lidem, kteří mají talent a umělecké nadání, ale nemají ateliér, který by mohli v rámci této akce otevřít,“ upřesnila Eva Havlíčková z Hodiny H. Malí i velcí tvořitelé si díky tomu pod jednou střechou vyzkoušeli mimo jiné tvorbu šperků, potisku na oblečení, nebo se nechali profesionálně vyfotografovat.

Hlavním tématem uplynulého víkendu na Vysočině bylo umění v mnoha podobách. Lidé měli šanci mimo jiné zhlédnout obrazy, výrobu skleněných korálků, tvorbu keramiky nebo šperků. Nejvíce otevřených ateliérů zájemcům nabídlo Havlíčkobrodsko, kde bylo zpřístupněno celkem 58 míst, z toho 52 výtvarných a řemeslných dílen. Na Pelhřimovsku oproti tomu otevřelo své dveře čtyřikrát méně ateliérů. „Na Pelhřimovsku kupodivu o tolika výtvarnících nevíme,“ zhodnotil rozdíl František Štibor. Podle něho několik výtvarníků, kteří se pravidelně do akce zapojovali, bohužel v uplynulých letech zemřelo. Překvapením letošního ročníku se však nakonec staly nové tváře. „V letošním roce se objevily nové mladé skupiny,“ vyzdvihl Štibor.

Krajské kolo soutěže Vodafone Firma roku a Česká spořitelna Živnostník roku
Kadeřnictví a výroba pracovních oděvů uspěly v podnikatelské soutěži