Do muzea přibyl nejmenší model klasické dřevěné kytary španělky, která měří 51 milimetrů. „Tuto miniaturní kytaru jsem vyrobil v letech 1981 až 1982, když jsem se vrátil z vojny,“ přiblížil historii zmíněné nejmenší kytary sám její tvůrce. Základem je korpus z ořechového dřeva. Miroslav Kohel použil i javor a hrušeň, na modelu jsou pochopitelně kovové prvky a detaily, aby výsledek odpovídal předloze.

Hrad Kámen.
Děti si prohlédnou hrad Kámen zábavnou formou

Miroslav Marek z Agentury Dobrý den, která Muzeum rekordů a kuriozit provozuje, u příležitosti uvedení nejmenší kytary do expozice připomněl, že mezi kytarami, které jsou zde k vidění, jsou i další cennosti a rarity. Mezi ně patří kytara ze 17 225 zápalek, kterou v sedmdesátých letech minulého století postavil Tomáš Korda, nebo loňský přírůstek, jímž je elektrická keramokytara, jejímž základem je tělo z pálené střešní krytiny. „Zaregistrovali jsme ji ve Velké nad Veličkou. Spolu s dalšími podobnými nástroji, mezi nimiž najdeme i horizontální cimbál keramofon, ji používá tamní keramoorchestr,“ doplnil informace Miroslav Marek.

Druhým rekordmanským počinem Miroslava Kohela se ve čtvrtek stala miniaturní motocyklová přilba, která vznikla v roce 1983 z třešňové pecky. Ta má rozměry pouhých 11 krát 9 krát 7,5 milimetru. „Od první poloviny osmdesátých let jsem vytvořil postupně zhruba tři až čtyři stovky nejrůznějších miniatur,“ dodal Miroslav Kohel.