„Hlasování skončí o půlnoci 6. února. Následující den zveřejníme vítěze, který vystoupí v květnu na Eurovizi ve Velké Británii. Fanoušci budou moci posílat hlasy svým favoritům prostřednictvím mobilní aplikace Eurovize,“ uvedl šéf české delegace Kryštof Šámal.

Poprvé se o účast v soutěži bude za Českou republiku ucházet už zmiňovaná hudebnice Markéta Irglová, která v roce 2008 získala s Glenem Hansardem cenu Americké akademie filmového umění a věd pro nejlepší originální píseň. Oba umělci si společně zahráli v nízkorozpočtovém snímku Once, v němž zazněla jejich skladba Falling Slowly.

Rottova hudba zněla, jak kdyby ji ukradl Mahlerovi, říká Jakub Hrůša o nahrávce, s níž vyhrál prestižní cenu
Bravo, maestro! Dirigent Hrůša má prestižní cenu. Rottova hudba je bomba, říká

Dívčí skupina Vesna se zpěvačkou a textařkou Patricií Fuxovou zasazuje do moderního popu prvky folkloru. Kapela vydala dvě desky, včetně duetů s Vojtou Dykem a Františkem Černým z Čechomoru. V roce 2019 byla nominována na Ceny Anděl a jako předkapelu si ji vybrala skandinávská zpěvačka Aurora.

Dívčí skupina VesnaDívčí skupina VesnaZdroj: archiv kapely

Rozkročený napříč hudebními styly se cítí být hudebník RODAN, výhradní autor svých anglických textů a skladatel svého repertoáru. Debutové album Glasses Off, v produkci Jana Čechtického, vydal v polovině loňského roku.

Zpěvačku Pam Rabbit inspiruje pro její tvorbu smyšlený strašidelný, tragický, ale zároveň i humorný svět, který jí pomáhá chápat, vysvětlovat a zvládat ten reálný. Autorka, zpěvačka a producentka Maella aktuálně tvoří a žije v Londýně. Posluchače oslovuje charismatickým, až hypnotickým hlasem. Loni v říjnu byla ambasadorkou Spotify playlistu Equal a její fotografie se objevila na newyorském Time Square.

Zdroj: Youtube

Eurovize se koná každoročně od roku 1956, kromě covidového roku 2020, což z ní činí nejdéle trvající mezinárodní televizní hudební soutěž a jeden z nejdéle vysílaných televizních programů na světě. Jedná se také o nejsledovanější nesportovní televizní událost světa. Každoročně ji vidí v průměru 180 milionů diváků. Letošní dvě semifinálová kola a finále se uskuteční druhý květnový týden v britském Liverpoolu.