„Výstava s názvem Jen si tak sbírám je v Kamenici již třetí ukázkou zajímavých předmětů, které pan Fojtík za řadu let nashromáždil. Po kolekci pivních etiket a dalších předmětů se zlatavým mokem souvisejících si návštěvníci tentokrát mají možnost prohlédnout zápalkové etikety," nastínil vedoucí kamenických kulturních zařízení Petr Pech.

Jak dodal, opravdu  je na co se dívat. Spousty pestrobarevných „sirkových" obrázků doplňují i kuřácké potřeby ze sbírek kamenického muzea. „Pro zpestření expozice lidem ukážeme například dýmky a pytlíky na tabák z devatenáctého a dvacátého století, které máme v depozitářích," pokračoval Pech.

Výstava v prostorách muzea v kamenickém zámku potrvá až do druhého května.  Osmapadesátiletý Rudolf Fojtík, který pracuje v pelhřimovské nemocnici, se sběratelstvím zabývá odmala. Začínal právě s nálepkami od zápalek.

Jeho rozměrné sběratelské portfolio zahrnuje kromě starých bankovek a mincí například keramiku. Když se řekne Rudolf Fojtík, řada lidí si jeho jméno spojí hlavně s pivovarnictvím.

Podařilo se mu nasbírat několik tisíc pivních etiket, tácků a korunek. Je zběhlý i v dějinách pivovarů a patří také mezi členy táborského pivního Klubu Parkán, který vydává časopis Svět piva.