V Častrově našla tato žánrová přehlídka zázemí kvůli přece jen větší kapacitě kulturního domu, ale rostoucí prestiž a pověst Libkovankafestu naznačuje, že už teď začíná být častrovský kulturní dům pro akci docela těsný. „Těší nás, že je na akci vždy vyprodáno a že se lidé znovu rádi vracejí,“ hledal pozitiva na přehlídce, která si rychle získala oblibu, Zdeněk Beneš, kapelník dechové hudby Libkovanka a současně jeden z hlavních organizátorů Libkovankafestu. Ve čtvrtek zbývalo doslova pár posledních vstupenek.

Značný zájem Zdeňka Beneše přece jen spíš těší, než že by mu dělal vrásky. „Jedná se o jednu z největších dechovkových akcí, kterou pořádáme již třetí rok,“ připomněl.

Sobotní Libkovankafest s pořadovým číslem tři začíná v častrovském kulturním domě v 19 hodin a program je naplánovaný do jedné hodiny po půlnoci. Kromě „domácí“ Libkovanky se představí hostující moravská Dubňanka a zpěvák a konferenciér Karel Hegner.

Výjimečný bude letošní Libkovankafest určitě i tím, že na něm Libkovanka, kapela v zeleném, což od počátku existence potvrzuje jednotnými zelenými košilemi z látky dovezené až z Holandska, oslaví desáté narozeniny a pokřtí své nové v pořadí třetí CD. „Jihočeská dechovka Libkovanka vznikla na přelomu let 2007 a 2008,“ poznamenal její zakladatel a kapelník Zdeněk Beneš.

Kapela dnes hraje v obsazení dvanácti muzikantů a čtyř zpěváků a má na svém kontě celou řadu úspěchu včetně účasti na ceněném mezinárodním festivalu Kubešova Soběslav.

Loni rozdávaly radost milovníkům dechovky na přehlídce v Častrově dechové kapely z Jižní Moravy Túfaranka a Boršičanka.