Kočovní herci, kteří cestují s tradičním koňským spřežením, dorazili do Útěchovic v pátek 30. června. „Putujeme s koňmi, dnes jsme tady první den, ale vždycky musíme zajistit převoz a dopředu si nasmlouváme představení,“ prozradila členka Válkova kočovného divadla Pavla Simonová.

Kočovné divadlo jezdí od roku 1989 pravidelně každý rok, deset dní. „Místa vybíráme podle toho, jak se lidé ozývají, že by měli o naše představní zájem. My podle toho zvolíme nějakou trasu, která nás napadne,“ popsala způsob cestování Simonová. „Byli jsme na Klatovsku, na Moravě, na Vysočině jsme už také po několikáté,“ dodala.

Všichni členové kočovného divadla jsou ochotníci a hrají ve svém volném čase. „Tohle představení jsme si psali sami. Potom máme Komedii o chytrosti, s pracovním názvem Rakve, což je hodně stará hra. No a pak hrajeme pohádky pro děti,“ přemítala Simonová.

Ještě během pátečního podvečera sehráli členové kočovného divadla pod širým nebem jednu ze svých inscenací Střípky národního poblouznění. V sobotu 1. července v rámci tamního Dětského dne, který si Útěchovičtí uspořádali jako oslavu začátku letošních prázdnin, odehráli divadelníci ještě jedno ze svých představení. Tentokrát Čertovskou pohádku. Po skončení pokračovali svou divadelní pouť do nedaleké Nové Cerekve.

Sběr vzorků vody z vodní nádrže Sedlice.
Sedlice má žlutou vodu, hygienici objevili jiné sinice