Jeden z největších filmových distributorů v Česku totiž zavedl nové finanční podmínky. Kina si tak už nebudou moci dovolit promítat filmy, u kterých se neočekává vysoká návštěvnost.

„Doteď fungovala spolupráce mezi distributory a kiny dvěma zcela odlišnými způsoby. Tím prvním byla fixní sazba. To znamená, že kino jednoduše zaplatí určitou částku, za kterou může film promítnout. Dále si samo určí vstupné a výsledný zisk se dělí mezi kinem a distributorem padesát na padesát," vysvětlila vedoucí kulturního zařízení města Počátky Ludmila Marková.

Druhou cestou, jak kina film do produkce mohou získat, jsou procenta. Distributoři si vyžádají několik procent z peněz získaných prodejem vstupenek. To znamená, že pokud kino při procentuální sazbě deset procent na lístcích utrží deset tisíc korun, distributor z částky získá tisícovku.

Pokud se film líbí a přitáhne velké množství návštěvníků, všechny peníze, které kinu po zaplacení předem smluvených procent zbudou, si může nechat na provoz a platy. Ani tyto částky ale nejsou zrovna nízké.

„Účast není velká, za první čtvrtletí tohoto roku jsme se dostali do minusu téměř dvacet tisíc korun. Pokud ale přece jen vyděláme, je nutné zaplatit mzdy promítači a biletářce, obstarat úklid, zaplatit energie, některá kina platí i nájem," uvedla Marková.

Bojkot Bontonfilmu

Nové podmínky jsou pro menší kina v malých městech nebo na vsích likvidační. Bontonfilm stanovil, že každé zařízení, které chce jeho filmy promítat, musí nejprve zaplatit fixní částku dva nebo dva a  půl tisíce korun.

„To by ale znamenalo, že pokud naše kino vydělá na promítání například pět set korun, odevzdáme celou získanou částku, a ještě připlatíme další dva tisíce. Máme v podstatě jistotu, že nebudeme moci uvádět jiné filmy než trháky, jako byly Babovřesky, Madagaskar nebo Harry Potter," řekla Marková.
Jen u této likvidační částky se ale vedení Bontonfilmu nezastavilo. Pokud totiž kino získá na vstupenkách třeba jen pár drobných navíc, okamžitě se zisk přesahující částku dva nebo dva a půl tisíce dělí jedna ku jedné mezi kinem a distributorem.

Z e-mailu, kterým ředitel Bontonfilmu Ondřej Kulhánek tuto novou finanční politiku oznámil, vyplývá, že společnost k tomuto kroku musela přistoupit z ekonomických důvodů.

Není totiž nadále schopna doslova dotovat projekci v malých jednosálových kinech. Pokud totiž přišlo rapidně nízké množství diváků, výpůjčka filmu se zkrátka nevyplatila.

Provozovatelé kin si ale takové jednání nechtějí nechat líbit. Někteří se rozhodli, že se proti této společnosti postaví, a to bojkotem filmů, které Bontonfilm k promítání poskytuje.

„Za těchto podmínek si od  nich rozhodně filmy brát nebudu. Jsem přesvědčen, že tímhle způsobem se odbourají malá kina. Ta velká to samozřejmě nezasáhne," řekl vedoucí kina a divadelní scény v Humpolci Milan Žáček.

Úplnou likvidaci pak mohou nové podmínky pro půjčování filmů přinést jednosálovým kinům, která neinvestovala do digitalizace.

Zařízení, jako je například pacovské kino, promítají již teď pouze omezené množství snímků. Zvýšení výdajů jim tak nic dobrého nepřinese.

Karolína Hovorková