Město pod Stražištěm je od Pelhřimova vzdáleno 26 kilometrů, autem se tam tedy dostanete zhruba za půl hodiny. Další způsob dopravy je vlakem. Ovšem cesta pěšky z pacovského vlakového nádraží do centra trvá přibližně dalších patnáct minut. Pokud rádi jezdíte na kole, můžete využít cyklotrasu č.1 219, která vede po silnici třetí třídy z Pelhřimova do Vlásenice, Proseče Obořiště, Nové Cerekve, Moravče, přes Leskovice, Proseč u Pošné, Pošnou až do Pacova. Cyklotrasa měří 23,8 kilometru.

Široká škála výletů

Samotný Pacov turistům nabízí nepřeberné množství kulturních památek.

Za zmínku stojí vojenský hřbitov či socha svatého Václava, která se nachází přímo na náměstí Svobody v městské památkové zóně, kam patří i radnice či na severní straně náměstí stojící fara, postavená na počátku 17. století jako takzvaný dolejší zámek. A právě pár metrů od fary se nachází jedna z hlavních dominant Pacova, nově opravený zámek, který byl původně založen jako hrad ve 13.století.  V současnosti zde sídlí Městský úřad Pacov, Městské muzeum Antonína Sovy v Pacově, městská knihovna a informační centrum.

Ovšem v 60. letech 19. století sloužila část zámku jako škola. Na tomto zámku se 26. února 1864 narodil básník Antonín Sova.

A právě sto padesátému výročí narození tohoto rodáka bude letošní rok v Pacově a  okolí zasvěcen. „K tomuto výročí uspořádáme řadu akcí. Plánujeme vydání jeho biografie spojené se křtem knihy a následným kulturním programem. Dále pak připravujeme zhudebnění jeho básní, kterého se ujme skladatel Jiří Bílý. Tato akce bude rovněž spojena s křtem a doprovodným programem," řekl před nedávnem starosta Pacova Lukáš Vlček. Lidé se také mohou těšit na různé výstavy či komponované večery s díly uznávaného českého básníka.
Kdo by už nyní chtěl nahlédnout do života a díla této výrazné osobnosti české moderní poezie, může navštívit stálou expozici v Městském muzeu Antonína Sovy. Ta se s mnoha originálními exponáty stává cílem školních výprav a široké veřejnosti.

Neobyčejnou Sovovu pouť životem osobním i uměleckým navíc poutavě přibližuje promítaný dokumentární film.