Výstava je zaměřená na přátelství Jiřího Koláře a Ladislava Nováka a jejich tvorbu. Oba umělci se od počátku šedesátých let přátelili a v minulosti se několikrát setkali na různých výstavách. Oba začínali jako básníci a postupně došli k experimentální výtvarné tvorbě. „V šedesátých letech spolu často korespondovali. Třikrát týdně a někdy dokonce denně,“ připomněl historik umění Jan Dočekal. 

Z výtvarné tvorby Jiřího Koláře mohou návštěvníci třebíčské galerie vidět drobný mramorový objekt, koláže a díla vytvořená technikou takzvané roláže. Kolář objevil množství technických postupů, vedle roláže například raportáž, konfrontáž, proláž a chiasmáž.

Novák zase přišel na tzv. froasáž, v níž využíval linie vzniklé mačkáním a narovnáváním papíru a obtahoval je tuší či tužkou. Pracoval i s metodou alchymáže. Její hlavní podstatou je narušování původního tištěného obrazu chemickými prostředky.

Zámek v Dukovanech před opravou.
Zámek v Dukovanech zahájil novou éru, otevře expozici o bydlení

Experimentální dílo obou umělců došlo uznání zejména v zahraničí. „Mnozí si mysleli, že se na Nováka po jeho smrti rychle zapomene. Zájem o něj však neustále roste,“ podotkl Jan Dočekal. Za výtvarné práce jsou soukromí sběratelé v aukcích schopni nabízet nemalé peníze. Dobře se prodávají i knižní díla obou autorů. Pocta Jacksonu Pollockovi, první česká sbírka experimentální Ladislava Nováka, stála v šedesátých letech 14 korun československých. Dnes se v aukci prodává běžně za 1500 korun.

Dílo Jiřího Koláře mohli příznivci výtvarného umění v Třebíči vidět již v polovině 90. let na velké výstavě v Galerii Malovaný dům. Uspořádal ji tam tehdejší galerista Luboš Kressa.

Výstava Přátelé bude v Galerii Ladislava Nováka k vidění do konce února 2018. Veškerá vystavená díla pocházejí ze soukromých sbírek.

Ilustrační snímek
Sprejer tvořil obří obrazce, policisté ho dopadli

Významný český výtvarník, básník, pedagog a představitel surrealismu Ladislav Novák se narodil 4. srpna 1925 v Turnově. Od dětství žil v Třebíči. Věnoval se experimentální poezii a výtvarné činnosti. Svým dílem je zastoupen nejen v domácích, ale i v zahraničních galeriích a sbírkách. Zemřel 28. července 1999 v Třebíči.

O 11 let starší Jiří Kolář se narodil v Protivíně, zemřel v roce 2002 v Praze. Působil jako básník, autor experimentální a vizuální poezie, dramatik, překladatel, sběratel umění a mecenáš samizdatové literatury a mladých umělců. Je jedním z nejvýznamnějších českých výtvarníků a autorem mnoha originálních výtvarných technik.