Děti viděly čtyři dokumentární filmy, které je nadchly, i když jim částečně vyrazily dech.

První byl o malé holčičce, která se starala o svoji těžce nemocnou babičku, druhý ukázal složitý život školáka z romské rodiny, třetí byl natočen očima malého kluka ve válkou těžce zkoušeném Afghánistánu a čtvrtý film byl o dětském fotbalovém družstvu, které nikdy nevyhrálo, ale také o veliké radosti z jednoho jediného vstřeleného gólu.

Filmy vyvolaly mezi dětmi živou diskuzi. Paní učitelka byla ráda, že divácky docela náročné dokumenty v záplavě amerických ocásků, strýčků skrblíků, myška věcí a červených traktůrků u dětí nepropadly. Naopak. Přinesly spoustu témat k zamyšlení.

Po dětských produkcích přichází víkend plný dokumentů také pro dospělé diváky. Stačí si vybrat z bohatého programu. Festival Jeden svět 2013, který dokumenty s tématikou lidských práv do Pelhřimova přináší, začíná v pátek 22. března v 16.30 hodin v městském kině dokumentem Věra 68, jehož hlavní hrdinkou je Věra Čáslavská.

Zahájení se zúčastní režisérka filmu Olga Sommerová a architekt a herec Divadla Sklep David Vávra, který převzal nad pelhřimovským festivalem záštitu.
Dalších devět titulů můžete od pátku do neděle zhlédnout v prostorách pelhřimovského Hotelu Slávie, který je partnerem akce. Podrobnosti o programu lze najít na plakátovacích plochách nebo na adrese www.jedensvet.cz.

Soutěžte s námi
Někteří z vás navíc mohou jít na film, který si vyberou, zadarmo. Stačí správně odpovědět na otázku: Kolik zlatých medailí získala česká sportovní gymnastka Věra Čáslavská?

Své odpovědi zasílejte spolu s kontaktem na sebe na mailovou adresu dominika.dufkova@denik.cz do čtvrtečních 15 hodin. Vylosujeme z nich tři výherce, které odměníme vstupenkou na vybraný film.

Luboš Rafaj