Je potřeba už nyní bít na poplach? Vedení HC Dukla panice ani skepsi nepropadá. Alespoň tak to vyplývá z prvního hodnocení extraligového působení Dukly s jednatelem klubu, Bedřichem Ščerbanem.

Jak již zmíněno, Dukla má odehráno o utkání méně. Duel v Liberci, čerstvém čtvrtfinalistovi Ligy mistrů, bude dohrávat až v prosinci. Jaká vládne spokojenost se třináctou příčkou v tabulce s jednobodovým náskokem na poslední Litvínov a se čtyřbodovou ztrátou na příčku zajišťující předkolo play-off?

„Hodnocení našich výkonů má dvě roviny,“ netají šéf Dukly Bedřich Ščerban. „První je určitě vizuální vjem, to, jak se Dukla prezentuje veřejnosti. Tam hráčům ani trenérům nemůžeme nic vyčítat. Naše mužstvo hraje atraktivní hokej, nejsme žádní outsideři, není to tak, že by nás někdo vysloveně přehrával. Hrajeme vyrovnané partie se všemi soupeři, dokážeme dostat pod tlak a bodovat i s nejsilnějšími týmy extraligy, hráči nechávají na ledě doslova všechno,“ těší Ščerbana.

Jenže bodové konto jihlavského týmu se rozrůstá pomalu. „To mě opravdu mrzí, už jenom kvůli klukům v kádru. Vážně si myslím, že těch bodů jsme měli mít víc. Určitě doplácíme na menší zkušenosti našich hráčů, je tam někdy patrná taková jistá nešikovnost, díky které dostáváme laciné branky. Hlavní rozdíl je v tom, že soupeři dokážou tvrdě potrestat naše chyby, což my neumíme,“ vysvětluje bývalý obránce. „Že sezona nebude lehká, to jsme věděli od začátku,“ dodává.

Matěj Stříteský (v bílém) v dresu Mladé Boleslavi.
Defenzivu jihlavské Dukly posílil bek Matěj Stříteský

Ekonomicky silnější týmy extraligy si v případě nezdarů dokážou vypomoci hráčskou injekcí. Zmiňme například nedávný příchod zkušeného beka Zbyňka Michálka do Sparty. Na podobné transakce Dukla pochopitelně nemá. „Ale náš kádr rozhodně není uzavřený,“ upozorňuje Ščerban. „Zrovna ve středu jsme podepsali posilu do obrany, exboleslavského Matěje Stříteského. Vždy ale musíme vycházet z našich ekonomických možností.

Velkou neznámou před vstupem do extraligy byla návštěvnost na Horáckém zimním stadionu. Vždyť ve skvěle sehrané jarní baráži nebyly ochozy zaplněny podle očekávání. V extralize však diváci svůj tým podporují vskutku příkladně.

Fanoušci nezklamali

„Návštěvnost našich zápasů je velmi dobrá,“ pochvaluje si jednatel Dukly. „Na domácí zápasy máme průměr přes pět tisíc fanoušků. Na to, jaké jsme malé město, si myslím, že se jedná o naprosto úžasnou záležitost,“ těší jednatele Ščerbana.

Zajímavá jsou ale i další statistická čísla o sledovanosti Dukly v extralize. „Vezmeme-li v potaz i návštěvnost na našich zápasech venku i sledovanost v TV, protože jsme hráli v přímém přenosu České televize doma i venku, tak se blížíme k číslu jeden milion diváků. A to nepočítám běžné zpravodajství v televizích, nemám k dispozici například ani sledovanost na webu Hokejka TV. Takže náš tým, ale třeba i partnery na dresu, už nyní, v necelé polovině soutěže, vidělo opravdu přes jeden milion fanoušků. To je naprosto skvělé číslo, které i mně vyráží dech.“

Vedení Dukly navíc s fanoušky cíleně pracuje. Na jejich četné žádosti přesunulo sektor hostů, připravilo celou sadu nových propagačních předmětů, na kterých už je nová vizualizace klubového loga atd.

„Reakce jsou vesměs pozitivní. Například i naši hráči, kterým jsme připravili některé části oblečení ještě s původním logem, sami přišli s tím, že by chtěli třeba kšiltovky s logem novým. Fanoušci modernější logo jednoznačně kladně přijali, v prodeji suvenýrů jednoznačně dominuje oproti tomu staršímu, kterého se ale vůbec nezříkáme. Postup do extraligy nám opravdu mnohonásobně zvedl prodej suvenýrů nejen pro naše fanoušky, takže i zde vidíme jako výrazně přínosný postup do nejvyšší soutěže. Jsem přesvědčen, že se nám povedl i nový maskot, našli jsme k němu kluka, který se v tom vyžívá a dobře se s diváky baví. Myslím si, že jsme ušli opravdu velký kus cesty,“ chválí své spolupracovníky Ščerban.

Ilustrační foto
Dorost se trápil s Olomoucí

Bohužel nezakončíme první dílčí hodnocení extraligového vystupování Jihlavy v extralize moc pozitivně. To, co trápí všechny okolo jihlavského hokeje, nový stadion, stále nemá v dohledu řešení. „Nemám nové informace,“ mrzí i Ščerbana.

„Na první pohled se prostředí na stadionu zlepšilo. Pomohli nám v tom významně i fanoušci, třeba s malováním. Vizuální vjem po vstupu do haly určitě není úplně špatný. Ani soupeři a hosté našich extraligových utkání si nemohou stěžovat, hostující kabinu, zázemí pro rozhodčí a delegáty či VIP prostory máme na srovnatelné úrovni s ostatními kluby. Jenže to ostatní na stadionu je v havarijním stavu. Elektrika v hliníku, nefungující vzduchotechnika, a tak dále a tak dále… Víme, že to tady u nás není to pravé ořechové, ale v rámci našich možností děláme maximum.“

Ilustrační foto.
Svatý Martin přinese do Jihlavy dopravní omezení

Jak dál? Fanoušci kvitují, že hráči Dukly jedou od prvních chvil doslova na krev, do každého zápasu nastupují s enormním nasazením. Zkušené extraligové týmy se jakoby teprve rozehrávají. V základní části se vždy vše rozhoduje až po Novém roce. Naskýtá se tak logická otázka, zda se tým neutaví a bude mít dostatek sil po celou základní část soutěže.

„Na vstup do extraligy jsme se poctivě připravovali. Je nutné ale i vidět, že kvůli účasti v baráži jsme měli dlouhou minulou sezonu, takže přípravný čas byl kratší,“ připomíná Ščerban. „Jestli nám budou, či nebudou ubývat síly, to se teprve uvidí. My jsme si ale už na startu sezony uvědomovali, že všichni budeme muset jet naplno od začátku. Vidím však jasně, že kluci nic nešidí, neflákají. Mají ke všemu správný přístup, mají viditelnou snahu a vůli se zlepšovat. Proto věřím, že sezona pro nás dopadne dobře.“

Další extraligové zápasy čekají Duklu až příští týden. Ve středu se představí ve Vítkovicích, v pátek přivítá na svém stadionu plzeňskou Škodovku.