Nedělní prohra Budějovic v Jihlavě (1:5) nezůstala bez odezvy a domácí sestava doznala několika změn. Po více než šestitýdenní pauze se do ní vrátil (téměř) uzdravený kanonýr Nouza, jenž nahradil Fronka. Poprvé v baráži naskočil obránce Suchánek (ze sestavy vytlačil Vráblíka) a hlavně hrál domácí celek od začátku jen na tři formace.

Úvodní třetina nabídla svižný, ale také hodně nervózní hokej. Poměr vyloučených byl po prvním dějství 6:5 a hrálo se až neuvěřitelných 46 minut.

Ilustrační foto.
Dukla klepe na extraligovou bránu. Slavit může už dnes

Následovala čtyřminutová přesilovka a mohutný nápor, jehož výsledkem ale byla jen Chovanova tyč. Přišlo to až dvě minuty před druhou sirénou. Svůj čich na góly opět potvrdil navrátilec Nouza a Svobodu nachytal krásnou střelou z těžkého úhlu.Očekávaný úvodní nápor Motoru brankou bohužel neskončil, i když se měl Svoboda v jihlavské brance co otáčet. Jenže neinkasoval a do vedení šli hosté. Mohla za to tři rychlá vyloučení na domácí straně. V pořádně dlouhé přesilovce pět na tři otevřel skóre tvrdou střelou obránce Kajínek.

Jihočechům chvilku trvalo, než se oklepali, a poté se opět nadechli k náporu. „Velká škoda. Byli jsme daleko lepší. Nebýt dvou nepochopitelných výroků, tak bychom gól nedostali," zlobil se po první třetině nehrající zraněný kapitán ČEZ Motoru Lukáš Květoň. „Chybí nám trošku štěstí, abychom dali gól. Šancí jsme měli hodně," dodal.

Jenže krátce po změně stran přišel další kritický moment. Znovu v přesilovce zůstal mezi kruhy zcela nekrytý Seman a zvýšil na 0:2. Motor se však svého extraligového snu nechtěl vzdát. Ve 25. min. se v avizované výhodě krásně trefil obránce Mucha a bylo to zase jen o gól. „Nezlomil nás druhý inkasovaný gól. Vyrovnali jsme na 2:2 a jsme pořád lepší. Věřím, že ve třetí třetině utkání rozhodneme v náš prospěch," glosoval Květoň druhou třetinu.

Třetí třetina začala Chovanovou chybou v rozehrávce a nájezdem Důrase, který musel likvidovat Kváča. Oba týmy si poté zahrály po přesilovce, ale vyrovnaný stav se neměnil.

V době sílícího tlaku přišel trest. Deset minut před koncem hosté ujeli, přečíslení dva na jednoho řešil Jiránek přihrávkou na Skořepu, jenž neměl problém trefit odkrytou klec.

To se nemělo stát. Dukla s naprosto reálnou vidinou postupu zalezla a hlídala si nejtěsnější náskok. A Motor se do zformované obrany jen velice těžko.

Dvě minuty před koncem domácí střídačka odvolala gólmana a Motor hrál power play. Nouzova střela mířila těsně vedle, tlak domácích byl mimořádný, ale kýžené vyrovnání nepřinesl.

Branky a nahrávky: 25. Mucha (Babka, Vak), 38. Nouza (Vlček) – 8. Kajínek (Důras, Skořepa), 21. F. Seman (A. Zeman), 51. Skořepa (Jiránek, Šidlík). Vyloučení: 7:9 (navíc dom. Heřman a M. Čermák 10 min.), využití: 0:2. Rozhodčí: Hribik, R. Svoboda – Jelínek, Komárek. Diváci: 6421 (vyprodáno)

ČEZ Motor: Kváča – Fillman, F. Novák, Pavlin, Pýcha, Suchánek, Mucha – Chovan, Pajič, M. Čermák – Nouza, Vlček, Heřman – Rob, Vak, Hřebejk – Dostálek, Babka. Trenéři Stavjaňa a Štrba.

Jihlava: M. Svoboda – J. Říha, Dundáček, Szathmáry, Šidlík, Půža, D. Kajínek, Kaláb – Jiránek, J. Skořepa, Anděl – Čachotský, F. Seman, A. Zeman – Důras, R. Hubáček, Diviš. Trenéři: Vlk a F. Zeman.

Hlasy trenérů – Antonín Stavjaňa (Motor): „Stále se trápíme s koncovkou. Jihlava opět hrála staženou obranu a zahuštěný střed. Chyběl nám snajpr, který by to dokázal prostřelit. Hosté hráli obětavě, zblokovali spoustu střel."

František Zeman (Jihlava): „Věděli jsme, že nás čeká horká půda, což se také potvrdilo. Byli jsme na to ale připraveni a chtěli jsme uhrát nějaké body. Máme tři a jsme maximálně spokojeni."