S hokejem na druholigové úrovni končil před šesti lety. I když tehdy avizoval, že se jeho hráčská kariéra uzavírá, nestalo se. „Ještě jsem se nechal od Milana Chalupy přemluvit a kývl jsem Ledči. O rok jsem si to prodloužil. Pak už jsem zjistil, že to opravdu nejde,“ zhodnotil devatenáctizápasovou štaci v krajské lize.

K hokeji se vrátil ještě jednou. Ale už jen epizodně. „Byl jsem na oslavě u Pavla Beneše, který toho trochu využil. Když jsme byli s Meldou (Martinem Melounem – pozn. aut.) oslabení, tak jsme mu slíbili, že si s ním ještě zahrajeme podnikovku. Jenže Melda se zranil a mě to samotného už tolik nebavilo. To byla pro mě konečná,“ přiblížil poslední krok hráčské kariéry.

Trenéřina Martina Tecla nikdy nelákala, proto ho na stadiónu potkáte už jen jako diváka. V domovském Havlíčkově Brodě, i jinde. Chodí sledovat syna Marka. „Víc jsem s ním letos jezdil do Hradce, kde hrál za juniorku. V Brodě měl za áčko jen pár startů,“ vysvětlil.

Jako správný táta je na syna hrdý. Těší ho, že díky němu jméno Tecl z ledu nezmizelo. „Jestli bude lepší než já? To se ještě uvidí,“ směje se a dodává: „Snaží se, je takový univerzál. Ruce má šikovné. Uvidíme, kam to dotáhne.“

Václav Havel (uprostřed) basketbal miluje. V hale tráví hodiny, historii pelhřimovského klubu má v malíčku.
Basketbal mi teď moc chybí, svěřuje se pohybově handicapovaný Havel

S bývalými spoluhráči moc v kontaktu není. Až na jednu výjimku, kterou je dlouholetý souputník Martin Meloun. „Potkáváme se, zajdeme na pivo. S ostatními se vidím spíš jen o Vánocích. Míváme v Brodě pětadvacátého posezení,“ svěřil se.

V Pelhřimově byl od roku 2014 na hokeji jen jednou. Předat cenu nejlepšímu hráči utkání. „To mě pozval Aleš Kučera, od té doby jsem tam nebyl. Výsledky týmu ale sleduji. Klukům se letos dařilo. V kraji vyhrávali, chodili na ně diváci. To je důležité,“ ujistil, že je stále v obraze.

Jedna věc u Martina Tecla zůstala stejná. Stále prodává auta. „Zůstal jsem věrný firmě. Teď ale není dobrá doba. Neprodávám, uklízím ve skladě. Kronavirus nám to hodně zkomplikoval,“ pokrčil rameny.