SVĚTLÁ N. S.

(1. místo, 30 bodů, 35:17)

První místo ve Světlé nikdo nečekal. „Kdyby mi to někdo řekl před podzimem, tak bych mu odpověděl, že je blázen. Ovšem pomohly nám první čtyři zápasy, které nás nastartovaly,“ uznal hrající trenér Jindřich Adamec. Ten k týmu nepřišel v jednoduché situaci. Ze základní sestavy odešel Lukáš Vodička. „To je fotbalista. Bylo to pro nás velké oslabení,“ uznal. Ovšem nakonec si vše sedlo a zlepšil se i herní projev. „Hlavně se myslím, že se nám povedl změnit herní systém. Po odchodu Franty Poláka jsme se vrátili herně zpátky, kdy jsme hráli fotbal na Křikavu se spoustou soubojů a bez mezihry. Změnili jsme tréninky, které byly zábavnější, zlepšila se i docházka. Máme nyní i herní tvář,“ pochvaloval si Adamec, který samozřejmě počítá s tím, že se Světlá bude muset poprat o postup. „Asi bychom byli alibisté, kdybychom tvrdili něco jiného než, že chceme hrát o postup. Podle mě Světlá do krajského přeboru patří,“ řekl.

ŽIROVNICE

(2. místo, 26 bodů, 36:16)

Před sezonou k týmu přišel nový trenér Miroslav Zeman a jeho kouzlo hned nefungovalo. Nepříjemné byly hlavně domácí prohry s Dobronínem a Světlou nad Sázavou. „Prvních pět kol se nám nepovedlo. Kluci si zvykali na věci, které jsem po nich chtěl a které byly pro ně nové. Pak si vše sedlo. Myslím si, že můžeme být spokojení. Jsme ve hře o špici tabulky,“ glosuje kouč druhou příčku. Žirovnice minimalizovala počet hostujících hráčů, začala dávat větší prostor odchovancům. „Ukázalo se, že s žirovnickými hráči se I. A třída na solidní úrovni dá hrát. Vyzkoušeli jsme řadu mladých, v závěru podzimu nám na beku hrál teprve šestnáctiletý Hřebecký. Z kabiny mám dobrý pocit, propojilo se to, jsme jeden velký tým – áčko, béčko i dorost,“ těší Zemana.

KAMENICE NAD LIPOU

(3. místo, 25 bodů, 24:12)

Slovan získal třetí příčku, i když ta má malou kaňku. „Byl jsem spokojený až na poslední dva zápasy, které se nám nepovedly. Nebyli jsme v nich kompletní a doplatili jsme na to,“ připomenul trenér Jiří Cerhan remízu v Havlíčkově Borové a prohru doma s Kostelcem. Kouč, který převzal tým v letní přestávce, musel v úvodu sezony řešit nepříjemnou situaci, když neměl k dispozici žádného brankáře: „Tři zápasy nám chytal hráč z pole, pak jsme získali Přibyla. Ten má zkušenosti s dorosteneckou ligou a odváděl velmi dobré výkony,“ pochválil Cerhan posilu.

Lukáš Krpálek.
Krpálkův stříbrný návrat má poněkud hořkou příchuť

DOBRONÍN

(4. místo, 23 bodů, 41:25)

Fotbalisté Dobronína navázali na úspěšnou minulou sezonu a podzim zvládli solidně. Ovšem trenér Jan Chramosta by svůj tým viděl raději o něco výš. „S bodovým ziskem spokojený nejsem, bodů mělo být víc. Několik zápasů, které jsme měli velmi dobře rozehrané, jsme úplně zbytečně ztratili,“ reaguje kouč, kterého ale naopak potěšil herní projev. „S tím jsem spokojený, protože kluci hráli hezký fotbal, dalo se na to dívat. Hlavní je, že je to bavilo a měli z toho dobrý pocit. Dali jsme i dost gólů, ale také hodně dostali, na tom musíme zapracovat,“ dodává Chramosta.

TELČ

(5. místo, 23 bodů, 27:18)

Telč přeskočila do skupiny A a jako „nováček“ si počínala v úvodu senzačně. Po třech kolech měla stoprocentní zisk. Pak dvakrát po sobě klopýtla, což ji ale nerozhodilo. Svěřenci trenéra Janča těžili z toho, že nedostávali moc gólů, takže další tři výhry v řadě je posunuly do klidných vod. Závěr podzimu podle představ nebyl. Zpackané velké derby s Třeští a porážka 1:2 bolela, a když se k tomu přidalo jen pět bodů z posledních pěti utkání, nebylo se čemu divit, že se hráči SK museli poroučet z lepších pozic. I tak ale mají zaděláno na pohodovou sezonu.

TŘEŠŤ

(6. místo, 23 bodů, 32:29)

Na první kola by v Třešti nejraději zapomněli. Po čtvrtém hracím víkendu měl tým kouče Cvacha jediný bod a nebylo mu do zpěvu. Ovšem pak Třešť zabrala, vyhrála derby s Kostelcem, a i když poté prohrála divokou bitvu v Dobroníně, ve zbylých sedmi zápasech už hořkost porážky nepoznala. „Myslím, že jsme mohli mít klidně o pět bodů víc a být výš, ale po tom začátku, který nám vůbec nevyšel, spokojený jsem,“ říká trenér František Cvach, který hráče pochválil za to, že dokázali vstát „z mrtvých“. „Je dobré, že se kluci dostali z mizérie a zvedli se. Charakter týmu tam je, a když to bude šlapat, máme na víc,“ má jasno kouč třešťských fotbalistů.

Ilustrační foto
Fotbalisty Herálce opět povede Jiří Skála

PACOV

(8. místo, 19 bodů, 16:18)

Pacov zůstal za očekáváním. Měl fatálně špatný vstup do soutěže. Z šesti zápasů si připsal jen bod za remízu v prologu sezony v Třešti. „Naše působení musím rozdělit na třetiny. Ta první byla hodně špatná. Sice nás žádný ze soupeřů výrazně nepřehrával, ale výsledkově se nám nedařilo. Bylo to pro nás hodně těžké období,“ vzpomenul trenér Radim Hešík. Pak ale tým začal sbírat body a tabulkou stoupat směrem do sfér, kde by se měl z hlediska síly kádru pohybovat. „Před sezonou jsme měli ty nejvyšší cíle. I teď chceme do horních pater tabulky,“ nehodlá slevovat Hešík.

KOSTELEC

(9. místo, 16 bodů, 24:28)

Kostelečtí se s premiérou v I. A třídě poprali dobře. „Myslím si, že bodový stav a postavení v tabulce odpovídají realitě, a tak trochu i předsezonním představám. Přál jsem si osmnáct bodů, dva body jsme tedy v minusu a víme, kde jsme o ně přišli. Ale vítězstvím v Kamenici v posledním kole jsme si pomohli,“ hodnotí trenér David Votava, jehož tým zvládl vstup do soutěže famózně, ale protože od 4. do 9. kola nebodoval, musel v závěru pořádně zabrat, aby podzim zachránil. To se devíti body z posledních čtyř zápasů povedlo. „Pochválit musím celý tým, a především Fejta a Číhala, kteří patří mezi absolutní špičku I. A třídy,“ dodává kouč.

CHOTĚBOŘ B

(10. místo, 13 bodů, 10:20)

Chotěboř ukázala dvojí tvář. Na domácí půdě se jí vůbec nedařilo. Získala pouhé dva body, když remizovala s poslední Havlíčkovou Borovou a s Dobronínem. Venku se přeci jen cítili hráči rezervy uvolněněji. Tam posbírali jedenáct bodů. Těžkou zkouškou pro svěřence Michala Gajdoše byly čtyři zápasy, ve kterých nastoupili na hřištích soupeřů. Blok mezi třetím a šestým kolem ovšem zvládli na jedničku, protože nasbírali deset bodů. Pak už se chotěbořskému béčko příliš bodově ani herně nedařilo a tak se muselo smířit s desátým místem.

BEDŘICHOV

(11. místo, 11 bodů, 27:37)

Sokol zahájil sezonu smolnou porážkou s Telčí, pak remizoval ve Světlé a Leštině a doma deklasoval Mírovku 9:1. Začátek tedy byl průměrný. Jenže v dalších devíti zápasech si Bedřichovští připsali jen šest bodů, a to je proklatě málo. „O spokojenosti se rozhodně nedá mluvit, protože jsem ještě nezažil, že bychom měli 11 bodů. Je to dost málo a zklamání. Nevěřil bych tomu po tom začátku, který byl herně dobrý. Podepsaly se na tom hráčské ztráty. Přišli jsme o Maška, Götha, Grepla, Pokorného a mužstvo se rozpadlo. Hráli jsme s dorostenci, pro které je to hlavně po fyzické stránce těžká soutěž. V odvetách to ale budeme chtít zachránit,“ má jasno trenér Stanislav Muzikant.

MÍROVKA

(12. místo, 11 bodů, 18:34)

Nováček z Mírovky má na svém kontě jedenáct bodů, což je pro něj špatný výsledek. „Nejsme spokojeni, očekávali jsme o šest bodů více, ne-li zisk dvaceti bodů,“ řekl rozhodně vedoucí mužstva Karel Heřmánek. Mírovka neměla zrovna lehký start soutěže, protože začínala dvakrát na hřištích soupeře. Padla v Leštině a remizovala v Havlíčkově Brodě. Ovšem to nebyly ty nejhorší výkony na podzim. „Nepovedl se nám zápas Chotěboří B, Třeští, Telčí a neměli jsme utrpět s Bedřichovem,“ vyjmenoval utkání, které měli mírovští fotbalisté zvládnout.

HAVLÍČKŮV BROD B

(13. místo, 11 bodů, 11:28)

Vstup do soutěže se sice brodskému celku vydařil, když porazil Borovou a remizoval s nováčkem z Mírovky, ale pak se fotbalový stroj zasekl a nasbíral pouhých sedm bodů a i přes vítězství v posledním duelu podzimu v Leštině, se jeho umístění nezlepšilo.

H. BOROVÁ

(14. místo, 5 bodů, 5:28)

H. Borová se od začátku potácela na dně tabulky. Svěřenci kouče Františka Poláka nedokázali proměňovat své šance, ale také jejich přístup nebyl ideální. Borovský kouč vše vystihl při hodnocení posledního podzimního duelu s Bedřichovem: „Hráči se začali chovat jako fotbaloví anarchisté.“ Ne nadarmo tak mají na svém kontě pět bodů a poslední místo tabulky. Ovšem další zásah přišel po skončení podzimu, kdy odešel trenér František Polák, na jaře povede Přibyslav.