Tento tým se prakticky od začátku podzimu usadil na čele tabulky a kromě domácí porážky od Herálce neztratil ani bod. Série deseti výher v řadě zajistila svěřencům Richarda Chylíka dvanáctibodový náskok.

„My jsme hlavně dobře soutěž odstartovali a také musím říci, že se nám vyhýbala zranění klíčových hráčů. A celý podzim jsme odehráli v solidní formě. Výsledkem toho všeho je velký náskok, což je pro tak malý klub obrovským úspěchem," hodnotí spokojený trenér a dodává: „Náležitě si to užijeme a oslavíme."

Mužstvo těžilo ze zkušeností a sehranosti. „Je to dané tím, že kádr je už delší dobu pohromadě. Hráči jsou vyzrálejší i zkušenější, a to všechno je znát. Kluci se pak dokážou na sezonu lépe připravit, což se musí projevit. Samozřejmě vždycky záleží, jak se k tomu přistoupí a jako v každém jiném sportu je důležitá psychická pohoda," má jasno Chylík.

Tým před sezonou doplnil z krajského přeboru ostřílený kanonýr Neumann. „Miloš dal za třináct zápasů patnáct gólů a na sedm přihrál. Velmi rychle se adaptoval a je to hráč, který dokáže góly dávat i připravovat. Navíc nám rozhodl důležitý zápas v Budišově, kde jsme to otáčeli právě jeho dvěma góly," pochvaluje si trenér Koutů.

Tým před sezonou doplnil z krajského přeboru ostřílený kanonýr Neumann. „Miloš dal za třináct zápasů patnáct gólů a na sedm přihrál. Velmi rychle se adaptoval a je to hráč, který dokáže góly dávat i připravovat. Navíc nám rozhodl důležitý zápas v Budišově, kde jsme to otáčeli právě jeho dvěma góly," pochvaluje si trenér Koutů.

JEŠTĚ NENÍ VYHRÁNO
Chylík se ale drží při zemi. „Víme, že je to teprve polovina soutěže a to nejhorší nás teprve čeká. Obhájit první místo bude těžké. Pokud se nám podaří postoupit, budeme jenom rádi a pak uvidíme, co bude dál," má jasno koutecký lodivod.

Druhé místo obhájil spojený tým Budišova a Náramče. „Jsme celkem spokojení. Myslím, že v řadě utkání jsme byli lepší a zaslouženě vyhráli. Pomohlo nám k tomu i potřebné štěstí," nechal se slyšet budišovský lodivod Libor Švec.

Toho zklamala jen porážka na půdě neoblíbeného soupeře, který letos bojuje o záchranu. „Jediný zápas, který mě vyloženě mrzí, je porážka v Želetavě. Tam nějakým způsobem neumíme zahrát a někdy se na zápas s tímto soupeřem ani pořádně nesejdeme. Vzhledem k tomu, v jakém rozpoložení Želetava byla, jsme tam vyhrát měli. Jinak jsme hráli fotbal, na který se dalo koukat," těší kouče.

Tomu se podařilo do sestavy zapracovat další mladé hráče. „To je další povzbudivou věcí. Když ti kluci budou na sobě pracovat, mohou tuto soutěž klidně hrát," má jasno Švec.

BEZ KANONÝRA
Budišovskému kormidelníkovi chyběl zdravotními patáliemi sužovaný střelec Karel Nováček, který když nastoupil, nemohl podat svůj optimální výkon.

„Celý podzim nebyl na tom zdravotně dobře, což nás stálo nějaké góly i body. Pro mužstvo byl prospěšný i tím, že si ho soupeři hodně hlídali, a díky tomu měli víc prostoru ostatní hráči. Doufám, že Karel bude na jaře na tom lépe a odehraje víc zápasů," přeje si budišovský kormidelník, který si pochvaloval, že tým zvládl podzim dobře i bez něj.

I třetí příčku obsadil jeden z osmi celků z Třebíčska. Pravidelným účastníkem v boji o špici je v posledních letech juniorka Horáckého fotbalového klubu. Třebíčští mladíci předešlé dvě sezony končili na čtvrtém nebo třetím místě, loni se stali dokonce podzimním králem soutěže a i letos přezimují na třetí příčce.

NÁVRAT NA VÝCHOD
Po červnovém pádu z krajského přeboru se fotbalisté Herálce po dvou letech opět ocitli ve východní skupině I. A třídy. S pěti nerozhodnými výsledky remízový král soutěže jako jediný na podzim obral o body vedoucí Kouty, které porazil dokonce na jejich vlastní půdě.

Hodně remíz, ale také zbytečné domácí ztráty znamenají, že v polovině ročníku ztrácejí svěřenci trenéra Miroslava Kučky na úplné čelo tabulky závratných třináct bodů.

SPOKOJENOST
„S podzimem jsem relativně spokojený. Mohlo to být samozřejmě o něco lepší, ale já jsem především rád za to, že jsme se po sestupu z krajského přeboru dali dohromady. V úvodu sezony nám chyběl klasický útočník, což se změnilo až s návratem Uchytila. Paradoxně nejlepší utkání podzimu jsme sehráli doma proti Třebíči, ve kterém jsme ale prohráli 1:2. Věřím, že se nám přes zimu uzdraví zranění hráči, rád bych také alespoň jednu posilu přivedl. Na jaře bych osobně rád skončil do třetího místa," sdělil kormidelník Herálce.

Ve vyrovnaném středu tabulky si nejlépe vedly celky Vladislavi a nováček z Nových Syrovic, který loni postoupil ze druhého místa až na poslední chvíli.

JE TO O ZVYKU
Novic v I. A třídě má za sebou dva postupy v řadě a ve druhé nejvyšší krajské soutěži se musel adaptovat. I proto byly zpočátku výsledky jako na houpačce. Syrovice doma vysoko vítězily a venku zase prohrávaly.

„Museli jsme si na vyšší level zvyknout. Ze začátku jsme hráli naivně a mysleli si, že soupeře přehrajeme. Pak jsme začali hrát víc od zadu a výsledky se dostavily. Posledních pět kol jsme neprohráli," komentuje novosyrovický trenér Jan Prígl.

Šebkovice se naopak do druhé nejvyšší krajské soutěže vrátily po šesti letech, ač loni I. B třídu vyhrály, po podzimu se musí spokojit pouze s devátou příčkou.

„Vzhledem k tomu, jaké jsme měli problémy se sestavou, si získaných bodů cením. Vypadl nám Rygl, zranil se Přibil a do toho ještě bylo několik vyloučených. Museli jsme nastupovat s několika hráči béčka,
a nebylo to optimální. Z tohoto pohledu umístění špatné nebylo. Doufám, že se kluci na jaro uzdraví a bude to jen lepší," přeje si šebkovický kouč Jiří Stoklas.

Do společnosti mužstev ze středu tabulky patří také béčko Žďáru nad Sázavou. Předloňský vítěz soutěže tak zažil během svého šestiletého působení v I. A třídě mnohem vydařenější půlsezony. Třináct získaných bodů nezaručuje klidné jaro. Může za to především závěr podzimu a série čtyř porážek v řadě, kterou v jarní předehrávce zastavila až vydřená remíza 2:2 v Nových Syrovicích.

MLÁDÍ VPŘED
Na druhou stranu ale 
v sestavě postupně stále více šancí dostávali šikovní mladíčci z divizního dorostu, kteří si tak odbyli ostruhy v dospělé kopané.

„To také považuji za největší pozitivum letošního podzimu. Ti kluci, a v závěru jich nastupovalo v základní sestavě klidně i pět, mě herně absolutně nezklamali. Naopak jsem byl jejich výkony i přístupem příjemně překvapený. Bohužel ještě nemají tolik zkušeností, navíc nás od začátku ročníku trápila nízká efektivita v zakončení. Jednoznačným cílem do jarních odvet je co nejrychlejší záchrana v soutěži," nastínil kouč žďárské rezervy Vítězslav Machatka.

NAHORU I DOLŮ
Doslova jako na horské dráze si v průběhu podzimu museli připadat fotbalisté juniorky divizní Vrchoviny. Po výborném startu do sezony přišla tragická prostřední část, tu pro změnu vystřídal skvostný závěr a pět výher v řadě. Dvaadvacet bodů a umístění uprostřed tabulky jsou oproti předešlému ročníku pokles, nespokojenost ale v táboře rezervy Sportovního fotbalového klubu z Nového Města na Moravě naleznete stěží.

„Přiznám se, že jsem před začátkem ročníku očekával lepší výsledek. V průběhu prvních kol však pomalu polovina kádru přešla do kabiny áčka, což se projevilo. Zlom přinesla výhra 5:2 nad béčkem Žďáru, kdy se do sestavy po delší odmlce vrátili bratři Sodomkové, Víťa Fagula a Petr Follprecht. Ti přinesli nejen zkušenost, ale také herní kvalitu. Na jaře bychom se rádi udrželi v kontaktu s týmy před námi, případně se v tabulce posunuli o něco výše," prozradil trenér béčka Vrchoviny Karel Havlík.

Až na jednu výjimku zůstaly za očekáváním týmy 
z Jihlavska. Trio kolem krajského města Vysočiny nepřesvědčilo. Nebýt dobře rozjeté sezony ze strany Telče, která v deseti úvodních zápasech prohrála jen jedinkrát, tak se dalo mluvit o velmi zpackaném podzimu! Telč dokonce chvíli pobývala na druhém místě, jenže poslední čtyři prohrané zápasy jí vzaly vítr z plachet. „Ale my jsme s podzimem celkem spokojení. Jen škoda, že nám nevyšel ten závěr," doplňuje kouč Telče Josef Jančo.

Ke spokojenosti je naopak daleko v Rantířově a Třešti. Tohle duo si o nějakém laufu v úvodu soutěže mohlo nechat jen zdát. Fotbalisté Rantířova se zřejmě nepoučili z poslední sezony, v níž zachraňovali svou kůži až na poslední chvíli, kdy domácí výhrou poslali o soutěž níž Náměšť-Vícenice. I tentokrát si říkají o průšvih a nervydrásající jarní boje o záchranu je zřejmě neminou.

DOŠLO KE ZMĚNÁM
V Třešti, kde během podzimu vyměnili trenéra, to také nebude příjemné přezimování. Deset bodů je prostě málo! I když nový kouč Nápravník věří, že tým má perspektivu, a v zimě na tom hodlá zapracovat.

Záchranářské starosti budou mít minimálně dva celky z třebíčské enklávy. Želetava se potýkala po většinu podzimu s krizí, a díky výhře nad Rantířovem v posledním zápase před zimní pauzou poskočila na dvanáctou příčku. Ovšem jedenáct bodů nevěstí pro jarní část sezony nic dobrého.

Ještě větší fuška čeká ve zbytku soutěžního ročníku Hrotovice, které přezimují na úplném chvostu tabulky.

„Je to pro nás nešťastné, protože jsme řadu zápasů prohráli o gól, to je pech. Další věc je, že morálka hráčů není dobrá, a pokud 
k tomu nebudou přistupovat zodpovědně, tak to nemůže fungovat v žádně soutěži. Obrana nebyla stabilní, ani našeho jediného gólmana jsme neměli pravidelně. Jirka (Slatinský – pozn. aut.) ještě hraje volejbal a v několika zápasech musel chytat hráč z pole," posteskl si hrotovický kormidelník Jan Dobrovolný.

I. A třída – skupina B

PODZIM
1. Kouty 14 13 0 1 51:16 39
2. Budišov-Nár. 14 8 3 3 25:14 27
3. Třebíč B 14 8 2 4 47:19 26
4. Herálec 14 7 5 2 32:23 26
5. Vladislav 14 7 3 4 24:20 24
6. N. Syrovice 14 7 3 4 32:32 24
7. Vrchovina B 14 7 1 6 26:24 22
8. Telč 14 5 4 5 16:20 19
9. Šebkovice 14 5 2 7 31:24 17
10. Žďár n. S. B 14 4 1 9 24:33 13
11. Rantířov 14 3 2 9 24:43 11
12. Želetava 14 3 2 9 28:50 11
13. Třešť 14 2 4 8 17:37 10
14. Hrotovice 14 3 0 11 24:46 9

DOMA
1. Kouty 7 6 0 1 26:9 18
2. N. Syrovice 7 5 2 0 21:7 17
3. Třebíč B 7 5 1 1 38:8 16
4. Budišov-Nár. 7 5 0 2 15:5 15
5. Vladislav 7 4 1 2 14:9 13
6. Vrchovina B 7 4 0 3 13:7 12
7. Herálec 7 3 3 1 18:13 12
8. Žďár n. S. B 7 4 0 3 16:12 12
9. Telč 7 3 3 1 9:6 12
10. Rantířov 7 3 2 2 18:15 11
11. Šebkovice 7 3 1 3 20:12 10
12. Hrotovice 7 3 0 4 20:15 9
13. Třešť 7 1 3 3 9:15 6
14. Želetava 7 2 0 5 9:22 6

VENKU
1. Kouty 7 7 0 0 25:7 21
2. Herálec 7 4 2 1 14:10 14
3. Budišov-Nár. 7 3 3 1 10:9 12
4. Vladislav 7 3 2 2 10:11 11
5. Třebíč B 7 3 1 3 9:11 10
6. Vrchovina B 7 3 1 3 13:17 10
7. Šebkovice 7 2 1 4 11:12 7
8. Telč 7 2 1 4 7:14 7
9. N. Syrovice 7 2 1 4 11:25 7
10. Želetava 7 1 2 4 19:28 5
11. Třešť 7 1 1 5 8:22 4
12. Žďár n. S. B 7 0 1 6 8:21 1
13. Rantířov 7 0 0 7 6:28 0
14. Hrotovice 7 0 0 7 4:31 0