HUMPOLEC B
(1. místo, 33 bodů, 41:18)
Jedenáct výher nasbírali hráči humpolecké juniorky. Ty následovaly po sobě, juniorka totiž prohrála hned v úvodu v Habrech (5:0) a v derniéře první poloviny doma s Lípou (0:1). „Pokud pominu tu kaňku v podobě prohry v posledním kole, tak nám podzim vyšel na výbornou. Získali jsme poměrně dost bodů, vedeme tabulku. Hodně nám pomohlo, že tým doplnili dorostenci Maršík a Benáček,“ netajil se spokojeností trenér Imrich Brdečka. Ten pro jarní odvety nemá malé cíle: „Chceme na úspěšný podzim navázat, pokusit se soutěž vykopat. Vzhledem k tomu, že nám v dorostenecké divizi končí hned několik hráčů, byla by I. A třída pro béčko vhodnou soutěží,“ domnívá se.

HABRY
(2. místo, 31 bodů, 45:18)
Habry nasbíraly za podzimní část sezony jen o dva body méně než za celou minulou sezonu. Momentálně přezimují na druhém místě tabulky se ztrátou jen dvou bodů za vedoucím Humpolcem. Nevydařila se jim pouze druhá polovina září, kdy jim los přinesl tři zápasy na hřištích soupeřů. Jenže prohrály v Lípě i v Pohledu, až na třetí pokus se jim povedlo naplno bodovat, a to v Lučici. Společně s humpoleckou rezervou mají nejlepší obrany, když shodně inkasovaly 18 branek. A směrem dopředu jsou svěřenci Jiřího Černého také nejlepší, tedy společně se Štoky a Antonínovým Dolem. Za třináct zápasů poslali do sítě soupeřů 45 branek.

ŠTOKY
(3. místo, 30 bodů, 45:23)
Ve Štokách jsou nadmíru spokojení s umístěním v tabulce. „Výsledek podzimu je pro mě překvapivej. Beru to tak, že překvapivý, ale po sedmy, osmy utkáních se ukázalo, že výkonnost i kvalita v našem týmu je. A umístění nám přísluší,“ prozradil trenér Radek Palán. Podle něj měl jeho celek i štěstí na los, kdy v prvních dvou duelech narazil na dva týmy, kteří jsou momentálně na posledních dvou místech. „Pak se nám vydařili tři následující duely venku a to nás nakoplo,“ řekl Palán. Ve Štokách by chtěli pokračovat v tomto trendu. „Uvidíme, jak se to vyvine v úvodu jara. Až budeme mít za sebou zápasy s Humpolcem a Habrama, tak pak se můžeme bavit o dalších krocích,“ dodal s úsměvem Palán

POHLED
(4. místo, 29 bodů, 42:19)
Pohled splnil svá očekávání. „Po prvotní aklimatizaci jsme se zvedli a dařilo se nám jak herně, tak výsledkově. Samozřejmě vždycky to může být lepší, ale i horší,“ řekl hrající trenér Michal Sobotka, který už nyní může na jaro počítat s návratem psa obranáře, Josefa Eise. Ten se vrací z Přibyslavi. Ani po čtvrtém místě se v Pohledu postup rozhodně neskloňuje. „Postup ale neřešíme. Necháváme to plynout. Hrajeme fotbal a baví nás, a co bude to nějak neřešíme,“ upozornil Sobotka.

ANTONÍNŮV DŮL
(5. místo, 24 bodů, 45:29)
Nováček soutěže z Jihlavska byl v úvodu sezony považován za štiku soutěže, protože měl po třech kolech devět bodů, navíc Ždírci B dal deset gólů! Pak přišla nějaká zaváhání, ale tým kouče Čurdy se v závěru zase dokázal bodově zahojit a premiérový podzim si nakonec i užil. „Já jsem s postavením v tabulce a bodovým ziskem velmi spokojený. Dal jsem si cíl, být do 5. místo, a to se zatím daří,“ hodnotí kouč Vladimír Čurda, jehož tým těžil z kombinační hry a gólového apetitu. Slabinou byla defenziva. „Snažíme se to hrát až do kuchyně, a když nám to soupeř sebere, chodí do otevřené obrany. Takhle jsme dostali spoustu laciných gólů,“ ví trenér, který žádné posilování kádru přes zimu nechystá.

LÍPA
(6. místo, 22 bodů, 21:24)
Po pomalejším začátku se Lípa dokázala zvednout a nakonec skončila na šestém místě. „Měli jsme spoustu zraněných hráčů, ale postupem se uzdravili a zvedla se nám konkurence v týmu a tím i výkony. Takže nakonec jsme s podzimem spokojený. Nemáme ani postupový, a ani sestupový ambice,“ řekl trenér Josef Kutlvašr. Ten chce se svými svěřenci ppřes zimní pauzu nabrat hlavně fyzičku. „Na klucích bylo znát, že fyzičku nemají takovou, jaká by byla potřeba. Přes zimu ji chceme nabrat, ale uvidíme, jak tomu nahrají okolnosti – práce a škola,“ dodal.

ROZSOCHATEC
(7. místo, 21 bodů, 38:34)
Nováček soutěže musí být po podzimní části soutěže jistě spokojený. Sedmé místo a zisk 21 bodů je nad očekávání. „Jsme určitě spokojený. Sice bodů mohlo být i víc, a také jsme nemuseli vysoko prohrát ve štokách i v Pohledu,“ uznal rozsochatecký lodivod Jakub Fiala. Už teď si mohou v Rozsochatci oddechnout, protože na jaro se jim vrátí hned několik marodů. „Takže se nám zase rozšíří kádr a navíc máme většinou jaro lepší než podzim,“ prozradil Fiala. Ten si každopádně uvědomuje, že jeho svěřenci musí zlepšit obranou část hry. „Na můj vkus jsme inkasovali až moc branek, což se nám nestávalo. Ale je pravda, že to bylo v jiné soutěži,“ řekl Fiala.

LUČICE
(8. místo, 16 bodů, 27:35)
Lučici se stále nedaří vrátit do I. A třídy, a ani letošní sezona nevypadá moc nadějně. Svěřenci trenéra Kuchty jsou až na osmém místě se ztrátou sedmnácti bodů na vedoucí humpolecké béčko. Lučici se nedařilo hlavně na domácí půdě, kde vyhráli pouze dvakrát. Navíc se ji nedařilo proti silným soupeřům, nestačila ani na Humpolec B, Štoky a ani na Pohled.

NOVÝ RYCHNOV
(9. místo, 16 bodů, 29:38)
Nováček ve vyšší soutěži obstál, i když úvod moc povedený neměl. Nový Rychnov zápas prvního kola odkládal a po šestém hracím víkendu měl na svém kontě jen bod za remízu s Habry. Pochopitelně se nacházel v podpalubí tabulky. Pak ale následovalo lepší období, které odstartovala výhra ve Starém Ransku, následoval tříbodový zisk v duelu s Černovicemi a úspěšná dohrávka odloženého zápasu s Herálcem. To fotbalistům zpod Křemešníka zajistilo postup do středu tabulky, ve kterém už setrvali.

ŽDÍREC N. D. B
(10. místo, 15 bodů, 25:36)
Velká nespokojenost vládne ve ždíreckém béčku. Loni bojovalo o postup, letos na jaře ho čeká boj o záchranu. „Ve spoustě zápasů jsme prohráli o gól. Navíc se nám vyhýbalo i štěstíčko. Navíc ještě týmy už vědí, jak na nás hrát,“ popsal příčiny bývalý trenér a nyní hráč Tomáš Máša. „Velkou ztrátou navíc pro nás byl odchod Jakuba Tlustého do České Bělé a posun Malinského se Zahradníkem do áčka. Na druhou stranu nám sice pomohl Čalkovský, ale není to jen o jednom hráči,“ upozornil Máša. Ovšem samozřejmě ve Ždírci nehází flintu do žita. „Hráči si musí uvědomit, že na B. Třídu je potřeba trénovat. Doufám, že se pro záchranu udělá všechno, ale uvidíme, jak to bude v áčku. Chci také apelovat, aby byla větší spolupráce s dorostem, je tam pár šikovných kluků, který se mohou vyhrát u nás,“ dodal Máša.

TIS
(11. místo, 12 bodů, 33:34)
První polovina podzimu se Tisu vydařila vcelku dobře. „Jenže jen do chvíle, kdy jsme měli natrénováno. Jenže pak přišla zranění a přerušení činností a od té doby jsme lepili sestavu a bylo. Samozřejmě se na to nechci vymlouvat. Ale změnil se přístup,“ odvětil hrající trenér Miloslav Kozlík. Ovšem jednu pozitivní věc na první polovině soutěže našel. „Jsem spokojený s tím, že někteří mladí využili svou šanci a sbírají zkušenosti,“ řekl Kozlík. V Tisu neřeší sestupové starosti. „Uvidíme, jak to dopadne. Hlavně se budeme snažit, aby nás to bavilo víc než druhá půlka podzimu,“ doplnil Kozlík, který u kormidla v Tisu ještě zůstává.

HERÁLEC HB
(12. místo, 10 bodů, 24:37)
Propad Herálce je asi největší překvapení podzimu. Ještě loni si vykopal postup do I.A třídy, ale nakonec ho odmítl. Nyní se pohybuje na úplně opačném pólu tabulky. „Samozřejmě jsme měli daleko větší ambice, ale bohužel vlivem toho, že máme malý rozpočet, tak nikdo nepřišel a po pár prohraných zápasech na nás padla deka. Vlivem zranění jsme pak druhou půlku podzimu dohrávali s klukama s béčka. Jsme za to rádi, ale byla vidět, že A třída není III. třída,“ řekl hrající trenér Ondřej Ganobjak. A tak cíl je jasný, posbírat víc bodů než na podzim.

S. RANSKO
(13. místo, 4 body, 19:51)
Nováček ze Starého Ranska hraje novou soutěž s týmem, který vykopal postup. Ovšem jak vypadá, tak to nestačí. Za celý podzim posbíral pouhé čtyři body, kdy dokázal vyhrát pouze v posledních Černovicíh. Remízu pak vybojoval s Rozsochatcem. Navíc jeho obrana byla děravá jak řešeto, inkasoval 51 branek. A směrem dopředu to také není žádná sláva. Za vše mluví 19 bodů.

ČERNOVICE
(14. místo, 1 bod, 13:51)
Jen jediný bod získali fotbalisté Černovic. Podzim se z hlediska hry i výsledků změnil doslova v černou noční můru. „Samozřejmě nemůžeme být spokojeni. Naše výsledky jsou odrazem nastalé situace. Odešli nám dva klíčoví hráči, zranil se Koller, Vlach odjel na Nový Zéland. Museli jsme hrát s velmi mladým týmem,“ popsal potíže předseda klubu Miloslav Paďourek. Ten přesto věří, že tým ještě neřekl poslední slovo: „Na jaře budeme silnější. Uzdraví se nám hráči a vrátí se Vlach. Šance na záchranu tady ještě je,“ neztrácí naději.

Reportéři Deníku