Přiznává nejen to, že je na co navazovat, ale chce jít i dál. Divize určitě není zakázané slovo. „Netajíme se tím, že bychom do divize chtěli. Jsem přesvědčený, že Humpolec si tuhle soutěž zaslouží a odpovídá tomu i kvalita hráčů," uvedl.

Není tajemstvím, že první slova o slučování humpoleckých fotbalových klubů padla na zastupitelstvu města. To vyjádřilo touhu mít fotbalisty v jedné organizaci. Vyšli jste mu vstříc, sloučili jste se, ale jak to máte pocitově? Je to dobře pro humpolecký fotbal?
Asi bych si dokázal představit, že bychom dále existovali zvlášť, ale musím zároveň říci, že je to dobře hned z několika důvodů. Tím hlavním je to, že se právě v očích města stáváme lepším partnerem. Máme příslib, že objem finančních prostředků, které město vkládalo do fotbalu, by se neměl změnit, což je pro nás potěšitelné. Cítím, že po sloučení působíme lépe navenek, k lidem i k partnerům klubu.

Možná bylo trochu překvapením, že jste se domluvili na názvu AFC Humpolec. Tedy na zachování jména z hlediska počtu členů menšího klubu. . .
Když jsme do jednání z pozice vedení AFC Humpolec vstupovali, neměli jsme tuhle podmínku. Byli jsme připraveni o tom diskutovat, ale přiznám se, že mě to potěšilo. Nebyl bych ale rád, kdyby to bylo vnímáno jako vítězství někoho, jedné skupiny při jednání. Potěšilo by mě, kdyby se síly obou táborů spojily bez ohledu na jméno, se snahou pomoci humpoleckému fotbalu jako celku.

Jak na fúzi reagují sponzoři?
V AFC jsme existovali téměř bez sponzorů. Na pokrytí nákladů jsme si museli vydělat ekonomickou činností, kam se řadilo pořádání turnajů a kempů, dalšími důležitými příjmy byly členské příspěvky, peníze od města a fotbalové asociace, letos jsme poprvé získali dotaci od ministerstva školství. Za čtyři roky existence jsme od firem rodičů dostali dva menší sponzorské dary. FK měl sponzorů o poznání více. Momentálně žijeme ze smluv, které jsou uzavřené, protože ty jsou většinou datovány ke konkrétnímu kalendářnímu roku. Na ten další jednání teprve začínají. Jednu schůzku už mám za sebou, tři další nás čekají. Tam je to zatím o telefonických kontaktech. Reakce jsou veskrze pozitivní.

Chápu to tedy dobře, že humpolecký fotbal má slušné vyhlídky, aby na tom byl z ekonomického hlediska podobně i v dalších letech?
Dá se to tak říci, tyhle signály máme. Reakce je taková, že firmy chtějí pomoci fotbalu v Humpolci a moc neřeší to, zda se bude hrát pod hlavičkou FK nebo AFC. Nemyslím si tedy, že bychom se měli obávat o existenci klubu. Jediným problémem je úbytek peněz za hostování hráčů, ale to je důsledek změny pravidel v přestupním řádu. To se sloučením klubů nemá nic společného.

Po sportovní rovině na tom klub také není špatně. Áčko, i když nakonec neúspěšně, hrálo až do posledního kola o postup do divize…
Vzhledem k tomu, že to bylo už v době, kdy jsme intenzivně pracovali na sloučení, sledoval jsem výsledky i hru týmu velmi pečlivě. Rozhodně je na co navazovat. Pro mě je snad ještě důležitější výsledek dorostu, který bylo potřeba dostat do divize. To se nakonec povedlo, i když se jedná o postup ze druhého místa. Pro nás je důležité, abychom tuhle soutěž hráli a mohli vychovávat kvalitní fotbalisty do prvního týmu. Je to podmínka pro to, aby nám mladí do okolních klubů odcházeli co nejméně.

Vraťme se k áčku, které je vlajkovou lodí každého klubu. Je pro něj divize reálným cílem?
Netajíme se tím, že bychom do divize chtěli. Jsem přesvědčený, že Humpolec si tuhle soutěž zaslouží a odpovídá tomu i kvalita hráčů. V té předešlé sezoně nebylo k naplnění cíle daleko, dá se říci, že chyběl jeden gól, který dala Velká Bíteš ve druhém poločase posledního utkání. Třeba uspějeme už letos, i když problémem je odchod dvou hráčů.

Pícha a Pikl míří za divizní výzvou do jiných klubů. Jak jste jejich rozhodnutí přijali?
Radost nám to neudělalo, ale uvolili jsme. Všemu předcházela debata s hráči, své si k tomu řekl i trenér Kubík. Bereme to tak, že je pouštíme na zkušenou, třeba se nám za čas vrátí. Ve zlém jsme se nerozešli.

Odešli klíčoví hráči, kteří byli pro tým důležití. Požaduje trenér posily?
Požadavek zazněl, ale doba na jeho realizaci je krátká. Rozumně se jeví ta varianta, že podzim odehrajeme bez doplnění kádru a v zimě se budeme snažit hledat řešení. Trenér Kubík ukazuje, že své práci rozumí, že umí s týmem pracovat. Výsledky i hra v přípravě mě těší. Mužstvo v zápasech proti Pelhřimovu i Žďáru nad Sázavou ukázalo, že kvalitu má.

Humpolec je se svým áčkem unikát. Jako jediný klub odehrál všechny ročníky krajského přeboru Vysočiny od jeho vzniku. Ostatním se povedlo alespoň na čas buď postoupit, nebo sestoupit. Nabízí se tedy otázka, byla by divize soutěž pro něj?
Není dobré mít malé cíle. My to tu chceme dělat dobře, nejlépe jak umíme. Netajíme se tím, že bychom se chtěli někam posunout. V mládeži máme solidní kvalitu, jsou v něm silné ročníky. Pokud budeme dobře pracovat, není to nereálný cíl. Věřím, že divize by se tu mohla usadit, že by to nebyla jen epizoda. Cítím, že je větší problém se tam dostat, než v ní zůstat. Hodně lidí se mi pro to směje, ale já sním o tom, že se v Humpolci bude hrát třetí liga. Věřím, že je to splnitelné, ale je to už o tom, že bychom do klubu museli přivést ekonomicky silného partnera.

Humpolec byl v minulých letech jen takovou přestupní stanicí. Hodně hráčů odcházelo už v mladém věku. Bude potřeba tyhle toky utlumit, abyste se posunuli dál?
Odchodům do větších klubů bránit nebudeme a byl by to nesmysl. Spíše je to potřeba nastavit tak, aby byl Humpolec pro okolí fotbalovým centrem a chodili k nám hráči třeba z Jiřic, Speřic a tak dále. To by měla být jejich primární cesta výš. Nemělo by se nám stávat, že talentovaní hráči z nejbližšího okolí budou přestupovat do Havlíčkova Brodu či Pelhřimova.

To je o vztazích mezi kluby. Jsou nastaveny dobře?
V tomhle směru nás čeká dost práce. Dokladem toho je, že v minulosti se tu několikrát přestupovalo na opakovaný přestup. Prvním dobrým signálem je to, že v červnovém termínu žádný z okolních klubů nepodlehl lákadlu v podobě volného přestupu pro našeho hráče. To beru jako chuť domluvit se. Chci říci, že pokud to v budoucnu nebude respektováno, pak se musí daný klub připravit na to, že si v Humpolci zavře dveře i pro budoucnost. Pravidla toto sice umožňují, ale já ctím to, že přestupy se domlouvají v přestupním termínu a s mateřským klubem.

Vydařenou loňskou sezonu mělo béčko, které v I. B třídě hrálo také až do posledního kola o postup. Výše jde teď už céčko, které bude startovat ve III. třídě. Jak důležitá je pro vás jako pro klub výkonnost těchto týmů?
Céčko je složené především ze starších hráčů, kteří se chtějí fotbalem bavit. To hodláme respektovat, vůbec nepočítáme s tím, že se mělo na vyšší soutěž nějak posilovat. U béčka je to složitější. Vzhledem k tomu, že z hlediska finanční náročnosti by byla I. A třída na podobné úrovni, pak bychom se případnému postupu nebránili. Pokud k tomu budeme mít hráče, proč ne. Bétřída nemusí být stropem. Důležitější je pro nás ale dorost, tam je potřeba uhájit divizi.

Pohyb hráčů mezi béčkem a áčkem asi bude. Jak tomu bude mezi béčkem a céčkem?
Věřím tomu, že se nebude jednat o uzavřené party. V céčku vidím několik hráčů, kteří by i v I. B třídě byli platní. Pavel Štěpán, Kamil Marousek, René Němec či Vlasta Sávi by připadali v úvahu pro občasnou výpomoc.