„Města se zahušťují a rozrůstají. Plochy, kde by se dalo pěstovat ovoce, stále mizí,“ řekl Deníku předseda Českého zahrádkářského svazu Stanislav Kozlík. Zájmu napomáhá růst cen zeleniny. „Šíleně nahoru vyletěly třeba u brambor, zdražila i cibule. To zájem lidí o vlastní pěstování posiluje,“ konstatoval.

Cibule. Ilustrační foto
Luxus jménem cibule: Proč je letos tak drahá? A kdy zlevní?

Levnější zelenina ale není hlavním důvodem, proč zahrádkářské kolonie obyvatele měst přitahují. „Hledají odpočinek, relaxaci a radost z pěstování,“ řekla mluvčí ČZS Marta Pawlicová. „Když zasadí svá vlastní rajčata a nebudou na ně stříkat chemii, budou jim chutnat jinak než ta z obchodu,“ vysvětlila.

InfografikaZdroj: Deník„Zájem o zahrádky mají rodiny s dětmi. Užijí si na nich více než někde na hřišti, a navíc se něco dozvědí o přírodě,“ konstatovala. Pražský magistrát chce za pronájem metru čtverečního v zahrádkářských koloniích ročně 11 korun, roční provoz zahrádky o ploše 200 metrů čtverečních i s vodou přijde zhruba na 3000 korun.

Škůdce chroust maďalový likviduje bzenecké lesy.
Další rána pro lesy. Požírají je miliony přemnožených chroustů

Právě voda se stává palčivým tématem zejména kvůli častému a dlouhotrvajícímu suchu, byť to právě v nynějším zamračeném počasí není příliš vidět. Obzvlášť když radnice kvůli vedrům občas zakazují kropení. „Jediným řešením je nákup nových a větších nádrží a sudů na vodu, aby se mohla jímat už od časného jara. Pokud si ji nenachytáme z kraje sezony, tak se jí v průběhu roku nedostává,“ vysvětlil Kozlík.

Voda nad zlato

Zahrádkáři mohou čerpat dotace na udržení vody z operačního programu Životní prostředí, pokud má jejich spolek právní subjektivitu. „Dotaci může využít například na vybudování podzemní akumulační nádrže na dešťovou vodu v zahrádkářské kolonii,“ řekla Deníku mluvčí Státního fondu životního prostředí Lucie Früblingová.

Sucho v ČR - Ilustrační foto.
Se suchem bojují lesníci i kraje. Pomoci může obnova zaniklých vodních ploch

Pěstitelé se dlouhodobě neúspěšně snaží přesvědčit politiky, aby přijali speciální zahrádkářský zákon. Podobný, jaký mají v řadě vyspělých zemí Evropské unie.

„Nejde nám jen o pěstování kedluben, jak nám hanlivě vyčítají, ale o skutečnou ochranu zemědělského půdního fondu především ve městech, kde ho rapidně ubývá,“ prohlásil Kozlík. „Vytváření zahrádkářských kolonií je veřejně prospěšná činnost, nikoli jen soukromé hobby zahrádkářů,“ dodal.

Ilustrační foto
Noční mrazy poškodily ovoce. Pěstitelé hlásí škody za desítky milionů