Varováním pro ně může být případ z Ostravy, jenž v těchto dnech skončil pravomocným rozsudkem. Žádné slitování neměly ostravské soudy s mužem, kterého poslaly na šestnáct měsíců do vězení.

NENAPRAVITELNÝ

V rejstříku trestů má dotyčný shodou okolností šestnáct záznamů za různé delikty, včetně závažných násilných činů. Nedlouho po svém posledním propuštění na svobodu se dostal do dalších problémů.

Ilustrační foto.
Bolt je zpátky v Ostravě! Novým cestujícím nabízí 60% slevy

Nerespektoval zákaz řízení, za což následoval podmíněný čtyřměsíční trest s odkladem na třicetiměsíční zkušební dobu. Od verdiktu však uplynulo sotva několik týdnů a výtečník se znovu proháněl v autě. A ne jednou…

Následovalo obvinění a žaloba za maření výkonu úředního rozhodnutí. Při soudním jednání pak motorista zažil šok. K jeho zděšení mu Okresní soud v Ostravě neuložil další podmínku nebo peněžitý trest, ale poslal jej nekompromisně na šestnáct měsíců do vězení.

NEUSPĚL

Muž se odvolal ke Krajskému soudu v Ostravě, ke kterému ale opakovaně nedorazil. Dvakrát po svém obhájci poslal lékařskou zprávu o zdravotních problémech.

Se smrtí manželky se Pavel Pečinka stále nevyrovnal.
Manžel oběti tragické nehody v Beskydech: Vadí mi, že se nekonalo hlavní líčení

Druhou omluvu již ale soud nepřijal s tím, že diagnóza nevylučuje osobní účast. A jelikož byly splněny všechny podmínky pro jednání, odvolací řízení mohlo začít.

Advokát se snažil senát přesvědčit o tom, že vězení je pro jeho klienta příliš přísné. Dostačující by bylo podmíněné odsouzení. „Šlo o prosté řízení, nedošlo k ohrožení zdraví a majetku. Jde tak o jednání méně závažné,“ uvedl. Se svými argumenty ale neuspěl.

ZA MŘÍŽE

Soud odvolání zamítl jako nedůvodné a původní verdikt v plném rozsahu potvrdil. „Jiný než nepodmíněný trest odnětí svobody nepřipadá v úvahu,“ uvedl předseda senátu s tím, že šestnáctiměsíční vězení není rozhodně nepřiměřené, naopak spíše mírné.

Zatopené Kozmické ptačí louky, 15. října 2020.
PODÍVEJTE SE: Déšť proměnil Moravu a Slezsko v jezerní krajinu

Součástí trestu je i tříletý zákaz řízení, který snad bude muž po propuštění z vězení konečně respektovat.

Kdy se ale na svobodu dostane, není jasné. Za mřížemi si pravděpodobně pobude déle, než zmíněných šestnáct měsíců. K trestu se mu totiž zřejmě připočte i předchozí čtyřměsíční podmíněné odsouzení. Soud se navíc budou zanedlouho zabývat jeho dalším motoristickým přestupkem. Policisté ho totiž letos přistihli znovu za volantem, v sobě měl dokonce pervitin.

Personál HogoFogo Bistro připravuje zavření restaurace v 20:00, 13. října 2020 v Ostravě.
Majitelé oblíbeného HogoFogo Bistra v Ostravě doufají: Musí to trvat krátce!