"Ti nám přerostli prostory, které tady máme. Proto jsme se rozhodli, že změníme chovatelský druh a místo tomistom budeme chovat menší druh krokodýlů. Samec Kraken dorostl do délky pěti a půl metru, což je na expozici, která je dlouhá deset metrů, opravdu hodně. V polské Lodži, kam příští rok zamíří, budou mít třikrát tak velké prostory," řekl zoolog Michal Podhrázský, kurátor ptáků a plazů. 

Safari Park Dvůr Králové plánuje doplnit samici krokodýla štítnatého o další zástupce jejího druhu. Samců je v Evropě pouze šest, safari park proto jedná o dovozu z USA. "Máme rozjednaného menšího chovného samce z USA. Ještě bychom chtěli získat samičku, aby pár vyrůstal spolu. Naším cílem je dostat se k reprodukční skupině, která bude produkovat mláďata," vysvětlil Michal Podhrázský.

Transport dvoumetrové samice krokodýla štítnatého ze španělské Valencie do Dvora Králové trval třicet hodin. Cestovala speciálním vyhřívaným vozem. Transport doprovázela mimořádná hygienická opatření a navázala na ně nezbytná karanténa zvířete i pracovníků do transportu zapojených.

"Nejtěžší bylo vytáhnout samici po schodech. Museli jsme jí rozvázat tlamu a vypustit do bazénku," popisoval Podhrázský. "Má ulomenou špičku ocasu, chybí jí odhadem 30 centimetrů. Přišla o ni dříve buď ve Valencii, kde samice žila od roku 2016, nebo před tím v Dánsku, kde se narodila v roce 2002," dodal.

Krokodýlí samice je nyní v oddělené nádrži mimo expozice, kde má dostatečnou plochu vody a místa na slunění. Později se přesune do pavilonu Vodních světů. Návštěvníkům se představí v následující sezoně.

"V přírodě je krokodýl štítnatý velmi vzácný a bohužel i v lidské péči je raritou," připomněl ředitel Safari Parku Dvůr Králové Přemysl Rabas. "Založení chovného programu plně odpovídá naší snaze věnovat se především chovu druhů, které to pro přežití nutně potřebují," dodal.

Safari park uvažuje do budoucna také o krokodýlovi nilském, který by mohl být součástí nově budovaného návštěvnického okruhu zvířat jihozápadní Afriky.

A proč se říká o krokodýlech štítnatých, že jsou zpívající? "Mají poměrně široký hlasový repertoár. To bude pravděpodobně spojené s tím, že žijí na poměrně velkých územích a musí spolu nějakým způsobem komunikovat, aby se potkali. Je to noční zvíře, proto místo zraku komunikují a dorozumívají se hlasem, aby věděli, kde mají teritoria, aby například samec potkal samici," odpověděl zoolog Michal Podhrázský.