Dvacet tisíc rychlotestů obdržel také Plzeňský kraj. Problém je ale v tom, že rychlotesty jsou nespolehlivé a nákazu nedokáží bezpečně potvrdit.

Stoprocentně ji prokáží pouze klasické PRC testy, které jsou na rozdíl od rychlotestů přímým důkazem toho, že je pacient nakažený. „Rychlotesty nejsou spolehlivé, je to pouze pomocná metoda, která však vir nemusí prokázat,“ vysvětlil ředitel Krajské hygienické stanice (KHS)Plzeňského kraje Michal Bartoš s tím, že rychlotest v žádném případě nemůže nahradit klasické vyšetření.

Pokojná demonstrace pendlerů na čerpací stanici na Folmavě na Domažlicku.
FOTO, VIDEO: Na Domažlicku protestovali pendleři, může je ale čekat i trest

Na to, aby zdravotníci personál domovů testovali řádnou metodou, nemá ale krajská hygiena kapacitu. „V současné době není možné zaměstnance plošně testovat, pouze v indikovaných případech,“ dodal Bartoš.

Krajský úřad rychlotesty obdržel na počátku dubna. „Sociálním zařízením je poskytujeme na požádání,“ uvedla mluvčí úřadu Alena Marešová s tím, že veškeré informace najdou zájemci na portálu Plzeňského kraje. Tam ale také úřad uvádí, že testy nebude distribuovat plošně, protože se odborné názory na jejich spolehlivost velmi liší a odborníci zároveň zmiňují i vysoké procento nespolehlivosti a chybovosti.

Podle ministerstva zdravotnictví bude vyšetření provádět zdravotnický pracovník daného zařízení nebo smluvní lékař, který pro zařízení zajišťuje pracovně-lékařské služby. „Pro praktické provádění testu není potřeba žádné speciální vybavení, kromě potřebných osobních ochranných prostředků, sterilní jehly a dezinfekce,“ uvedla mluvčí ministerstva Gabriela Štěpanyová.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch
Ministr Vojtěch: Otevření hranic není otázka týdnů, možná ani měsíců

Výsledky budou hlášeny v den jejich provedení příslušné krajské hygienické stanici. „Zaměstnancům bude i nadále každý den před příchodem do práce měřena teplota a budou dotazováni na možný kontakt s nákazou a na zdravotní stav se zaměřením na příznaky respiračního onemocnění. Zaměstnanci s teplotou rov 37,0 °C a vyšší nebo s respiračními příznaky budou ihned odesláni domů a telefonicky kontaktů svého praktického lékaře.“ uzavřela Štěpanyová.