Nález zdrojového kanálu policie v sobotu oznámila na svém twitteru. Policisté nyní hledají, která z firem na výpusť napojených, jed do vody pustila.

"Vsetínským kriminalistům se podařilo zjistit vyústění kanálu, ze kterého kyanid do řeky vtekl. Na tento kanál je napojeno mnoho společností a kriminalisté teď zjišťují, ze které mohla nebezpečná látka do řeky uniknout," uvedla v sobotu odpoledne zpráva policie.

Ryby začaly v Bečvě hynout minulý víkend v neděli. Jed nakonec zasáhl úsek v délce téměř čtyřicet kilometrů, od Choryně u Valašského Meziříčí až po Přerov. 

Z řeky dosud vylovili přes třicet tun mrtvých ryb. České inspekce životního prostředí ve čtvrtek potvrdila, že ryby v Bečvě otrávily rozpustné kyanidy.

Že by otravu ryb způsobila firma Deza ve Valašském Meziříčí, o které se v této souvislosti nejvíce mluvilo, Česká inspekce životního prostředí popřela.

„Naši pracovníci už v pondělí provedli velkou kontrolu v dané lokalitě a zároveň si odebrali vzorky - vizuálně tok pod Dezou nevykazoval žádné známky otravy,“ konstatoval Radek Pallós, ředitel olomoucké pobočky České inspekce životního prostředí.

Povodí Moravy se podařilo zabránit rozšíření smrtící koncentrace jedu dále po proudu a do řeky Moravy "naředěním" škodlivin vypouštěním zásob vody z nádrží výše na toku Bečvy. 

Úhynulé ryby v řece Bečvě u Hranic, 21. září 2020
Kyanid zcela narušil ekosystém Bečvy. Mrtvých ryb je už přes 30 tun