Vstřikovací systémy Motorpal VERMi budou v motorech pro traktory, stavební stroje či generátory. Zárukou přesné a bezchybné regulace vstřikování je elektronický akurátor. Ten Motorpal dříve nakupoval od jiných dodavatelů, byl však nejslabším prvkem celé koncepce. Nyní už ho má firma vlastní.

Motorpal počítá s tím, že se s novinkou prosadí na trzích v Evropě, Rusku, Bělorusku a Indii. Motory plní přísné emisní limity normy Stage 5, která již platí ve většině zemích světa. „Svými technickými parametry jsou plnohodnotnou alternativou systému typu common rail,“ uvedl Karel Samec z firmy.

Kronospan v Jihlavě.
Beznaděj. Kronospan plní limity, přesto lidem v Jihlavě vadí

Vývoj vyšel na desítky milionů. Motorpal již nyní zároveň vyvíjí a zkouší další typy systémů pro využití v dopravě i jinde.

On-line komunikace

Vzhledem k tomu, že společnost působí mimo tradiční skupinu výrobců oboru automotive, nemusela přerušit výrobu ani kvůli koronaviru. Řada projektů se ale řešila pouze on-line komunikací. „Tržby za první pololetí 2020 vykázaly hodnotu blížící se půlmiliardě korun, což je srovnatelné se stejným obdobím roku 2019,“ porovnal Samec s tím, že z devadesáti procent šlo o export.