Z větších akcí jsme uspořádali i pro rodiny našich klientů nebo veřejnost tradiční domovní „Pouť svaté Zdislavy“ či „Víkend otevřených zahrad“ v naší terapeutické zahradě u nového pavilonu. Téměř pravidelně organizuje náš domov „Setkání s rodinami“ klientů s Huntingtonovou chorobou, které se letos uskutečnilo první sobotu v září.

Hned v následujícím týdnu jsme pozvali zástupce klientů z jiných domovů na naši tradiční sportovní akci zvanou Prosečkiáda, která se konala již po jednadvacáté. Sjela se k nám družstva z osmi jiných zařízení sociálních služeb a k nim se přidala tři družstva klientů z našeho domova. Počasí bylo nejisté, rosničky hlásily i bouřky s kroupy, proto byla zvolena na poslední chvíli „mokrá varianta“ – prostředí kulturního zařízení v Pošné, za což velmi děkujeme starostovi Pošné panu Klikovi.

Soutěže byly zvoleny tak, aby je zvládl i člověk s hendikepem a nikdo se zbytečně nestresoval, ale aby si to všichni pěkně užili v duchu hesla: „Není důležité vyhrát, ale zúčastnit se“. U soutěží již tradičně asistovali studenti z pacovského gymnázia, letos konkrétně ze septimy, kteří se výborně osvědčili a potvrdili dobrou spolupráci našeho domova s Gymnáziem Pacov. I jim velmi děkujeme.

Všechny přítomné nejvíce zaujala disciplína „Retro koutek“, která byla určena pro doprovod s možností nápovědy klientů daného družstva. Obsahovala zajímavosti z půd a kůlen, například staré řemeslné nástroje, dřívější pomůcky v domácnosti, atd. Vítězný pohár si odvezlo družstvo z Domova pro seniory Pelhřimov, druhé místo družstev obsadil Domov důchodců Proseč Obořiště a na třetím se umístil domov SeneCura SeniorCentrum Telč.

V rámci mezinárodní spolupráce v sociální oblasti na krajské úrovni se akce zúčastnily i stážistky ze zakarpatské oblasti Ukrajiny.

Odpoledne všem zpříjemnila živá muzika „Hudba pro vás“, při které si s případnou asistencí pracovníků domova zatancovali i klienti na vozících, nebo se zrakovým či jiným hendikepem.

Doufáme, že je již „nouzová doba covidová“ minulostí a budeme se takto moci setkávat stejně, jako dříve.

Za Domov důchodců Proseč u Pošné pracovnice soc. odd.