V horkém letním dni jsem, i s občasným blouděním, nachodil ke čtyřiceti kilometrům. Ovšem viděl jsem tolik zajímavostí, že jsem si tenhle kraj ihned zamiloval. Největšími lákadly tohoto vandru byla zřícenina hradu Janštejn a lázně sv. Kateřiny. K tomu přibyl i kamenný kruh Druidů u lázní, který mě ohromil svou velikostí. Ale stálo to za to. Navíc všude jsem potkal velice příjemné lidi, což nebývá až tak zvykem.

Prvním cílem byla zřícenina hradu Janštejn. Vznikl kolem roku 1315. Během husitských válek byl pravděpodobně pobořen a následně zpustl. Z hradu zbylo pár rozvalin a část štíhlé věže, jež měla průměr 4,7 metru a světlost šachty jeden metr. Zdi jsou silné dva metry.

Dne 17. listopadu 1423 byly poblíž obce Horní Dubénky, přepadeny vojskem Menharta z Hradce, husitské vojenské jednotky, vracející se tudy z obléhání Telče. V boji proti přesile zahynulo kolem tři sta mužů včetně jednoho z husitských vojevůdců Havla Pinty, přežil druhý z vojevůdců Jan Hvězda z Vicemilic (zvaný Bzdinka), který se zbytky jednotek odtáhl do Pelhřimova, kde se spojil s ostatním Žižkovým vojskem. Na památku je v okolí vztyčeno několik pomníků.

Vodoléčebné a klimatické lázně u sv. Kateřiny jsou uváděny v 16. století. Dle pověsti pramen uzdravil dcery pána z Leskovce a ten zde dal postavit kapličku. Věhlas lázně získaly v 18. století, kdy patřily městu. Za Emanuela Němce (majitele lázní v r. 1908–1911) zde v letní sezóně 1909 působil jako lázeňský lékař MUDr. Antonín Čapek, otec bratří Čapků. Byla tu s ním celá rodina. Za první světové války vyhořely a již nikdy se nepodařila jejich obnova.

Kamenný kruh Druidů, který je novodobou replikou megalitické stavby. Stojí u lázní sv. Kateřiny. Byl postaven v roce 2014 jako největší kromlech v České republice.

Miroslav Fiala