Projekt „Přeplavme svůj La Manche“ se mezi aktivními seniory těší velké oblibě. Po roční pauze vynucené pandemií covid-19 a zavřenými bazény přinesl opět rekordní výsledky. Do výzvy se zapojilo nejvíce seniorských týmů v její historii, celkem 29 z celého Česka, tedy o polovinu více než v roce 2019. A rekordní je i počet kilometrů, které účastníci akce za jediný měsíc únor uplavali. Společně zdolali 4 718 kilometrů a pomyslný kanál La Manche přeplavali rovnou 139krát.

„Vyzvali jsme seniory, aby nám po roční pauze ukázali, jací jsou Venclovští, a výsledek nás ohromil. Moc mě těší, že se nevzdali ani v nelehké době svých aktivit,“ říká Božena Jirků, ředitelka Nadace Charty 77 (Konto Bariéry a SenSen). Vítězství mezi týmy si letos už poněkolikáté připsali senioři z Klubu Aktiv v Českých Budějovicích. V průměrném počtu uplavaných kilometrů na jednotlivce vyhrál Klub důchodců z Paskova. Zcela výjimečné plavce mají v Teplicích - pana Karla s 84 kilometry a paní Alenu, která sama zdolala pomyslný kanál La Manche téměř dvakrát. Pro nejlepší týmy i jednotlivce má SenSen připravené diplomy a ceny. Těmi jsou vouchery na nákup sportovních potřeb v obchodech Sportisimo.

Senioři plavali štafetu „přes La Manche“. Za jediný měsíc zdolali téměř pět tisíc kilometrů.Senioři plavali štafetu „přes La Manche“. Za jediný měsíc zdolali téměř pět tisíc kilometrů.Zdroj: Archiv SenSen

Cílem výzvy „Přeplavme svůj La Manche“ je především motivovat příslušníky nejstarší generace ke zdravému pohybu, do štafety mohou navíc přizvat také svá vnoučata, a tak má projekt i mezigenerační rozměr. Věkový rozdíl mezi nestarším a nejmladším účastníkem výzvy letos činil 86 let, šestiletý Jakub z Ostravy i 93letá Olga z Bohumína shodně uplavali necelých 6 kilometrů.

Patronkou výzvy byla i letos dálková a zimní plavkyně Lucie Kubešová Leišová. „Jsem moc pyšná na to, že i letos mohu být podporou a součástí tak skvělého projektu a budu se těšit na příští ročník," říká. Část seniorů nechtěla nebo nemohla plavat. Zopakovali si proto loňskou pěší výzvu „La Manche na suchu“. Celkem 1 122 chodců našlapalo 50 905 km.

-------------

Kdo a kolik uplaval (prvních 5 míst)

1. České Budějovice, klub Aktiv – 1292 km
2. Paskov, klub důchodců – 461km
3. Rožnov p. Radhoštěm, Klub seniorů Rožnov – 439 km
4. Teplice, Zvonkohra SenSen – 334 km
5. Prachatice, KC – Klub SenSen Prachatice -284 km