Ale zpět k historii. V roce 1972 začala celková obnova zámku, trvala dvacet let a financovalo ji město i stát. Výsledkem je dnešní stav objektu.

V současné době zdejší interiéry v sobě ukrývají několik neobyčejných expozic. Tou nejcennější je určitě gotická fresková výzdoba několika místností z doby Václava Vencelíka z Vrchovišť. Představuje vrchol české nástěnné malby konce 15. století a svým rozsahem je jednou z největší v Čechách. V Zelené světnici si můžete prohlédnou obraz lovu se štvanicí, Paridův soud, scénu rytířského turnaje, fragmentárně dochovanou malbu na motiv Šalamounova soudu a Obraz hradu, který nabízí srovnání, jak vypadalo žirovnické sídlo v 15. století. V tzv. soudnici zase uvidíte erby pánů, kteří v minulosti vlastnili zdejší panství, a v kapli vyobrazení světců, světic a různých scén s biblickými motivy. Cesta Ježíše Krista ze zahrady Getsemanské je k vidění v Rytířském sále.

Středisko volného času Polná slaví úspěch svých tanečních souborů.
V Polné slaví. Orientální tanečnice braly na závodech ve Světlé zlato

Když opustíme hradní prostory a postoupíme do interiérů zámeckých, necháme se inspirovat šlechtickými interiéry 19. století a tématem květiny. Po točitém schodišti můžete vystoupat také na zámeckou věž, ze které je výhled do třech světových stran.

V Galerii Jana Havlíka na Zámku Žirovnice jsou vystaveny olejomalby od akademického malíře a dále objekty z měkkého lipového dřeva od akademického sochaře Karla Hlavy a také grafiky Pavla Roučka a knižní ilustrace akademického malíře Františka Severy.

V Horní Cerekvi malují vajíčka. Z něho pak vytvoří velké velikonoční vejce.
Obří velikonoční vejce. V Horní Cerekvi už téměř měsíc malují kraslice

Zámek Žirovnice otevře letos brány prvním návštěvníkům v sobotu 1. dubna 2023 a otevřeno bude do 31. 10. 2023. Zámek Žirovnice je součástí památkových objektů Zámeckého areálu Žirovnice a mezi další památkové turistické objekty patří Špýchar s Expozicí venkovských tradic a řemesel a Pivovar, kde je k vidění Expozice knoflíkářství a perleti, Expozice historických šicích strojů a Ukázka minipivovarnictví.

Velikonoční neděle 9. dubna 2023 na zámku. Tradice Velikonoc v prostředí zámku Žirovnice. Velikonoční zvyky, historické souboje, divadelní a hudební představení, prohlídka zámku, velikonoční jarmark, volně přístupnou expozici zámku i špýcharu, dětské dílny, občerstvení, výstava modelů.

Expozice a časy prohlídek najdete ZDE.