Do města totiž vstoupily maškary, aby převzaly vládu a mohly se do půlnoci beztrestně radovat. Jak ostatně velí tradice. Konec masopustu totiž střídá popeleční středa, kterou startuje příprava na velikonoční svátky v podobě čtyřicetidenního půstu. Ale ještě před tím bylo třeba řádně hodovat a bavit se.

V Humpolci tradiční masopustní průvod v režii České zemědělské akademie letos doplnil doprovodný program na Horním náměstí, který připravilo město Humpolec ve spolupráci s humpoleckým Městským kulturním a informačním střediskem.

„Vycházeli jsme z lidových tradic a lidových scének, které dříve patřily ke kalendářnímu roku. Jejich smyslem bylo mimo jiné setkávání a propojování lidí žijících v daném regionu. Proto mě osobně dvojnásob těší, že se do spolupráce zapojily přímo místní školy, organizace a spolky,“ uvedla iniciátorka akce místostarostka Humpolce Mgr. Alena Kukrechtová, která se přímo ve víru masopustního veselí ujala role oddávající při masopustní veselce, kdy se novomanželi, ovšem na pouhý den, stali ženich a nevěsta z řad studentů České zemědělské akademie.

Starosta města Karel Kratochvíl pak vpustil maškary v čele s laufrem do Humpolce, aby jim nakonec předal klíč, čímž souhlasil s tím, aby ve městě do půlnoci masky vládly.

„Ale ve vší počestnosti,“ zdůraznil jim s úsměvem na rtech ještě před tím, než si od masek vyslechl výčet hříchů města a jeho obyvatel. Za ně pak maškary popravily kobylku, kterou však nakonec vzkřísily.

Na akci se organizačně podílely také humpolecký pěvecký sbor Čech a Lech, Divadelní soubor Jindřicha Honzla Humpolec, Školní statek Humpolec, Střední škola informatiky a cestovního ruchu SČMSD Humpolec a Základní umělecká škola Gustava Mahlera Humpolec. „Všem moc děkujeme za jejich aktivní přístup a dobré nápady. Dík patří i těm, kteří na Humpolecký masopust přišli a dobře se bavili,“ uzavřela Alena Kukrechtová.

Aneta Slavíková, Městský úřad Humpolec