V kraji Vysočina loni zvítězila Oudoleňská alej na křížku, celorepublikovou vítězkou se stala památná alej u Rakovnického potoka. Která se stane jubilejní desátou Alejí roku? O vítězi rozhodne veřejnost v internetovém hlasování.

„Udělejte si výlet a objevujte nejkrásnější aleje naší republiky. Můžete například upozornit na alej, které hrozí zánik nebo která byla nově vysazená. Ať už jubilejní desátá Alej roku roste kdekoliv, těšíme se, až se s ní seznámíme,“ říká patronka ankety a muzikálová herečka Petra Vojtková. Herečka a zpěvačka Petra Vojtková zve do soutěže v krátkém videu:

https://www.facebook.com/arnika.org/videos/258797438521307/

Soutěžit může každý od června do konce října 2020. Během výletů a dovolených po celé České republice mohou lidé nominovat aleje známé, neznámé, vzrostlé, mladé, ve městech, v krajině, kolem silnic nebo turistických tras. O vítězství může nakonec rozhodnout mimořádná krása, silný příběh, snaha o záchranu nebo úsilí místních patriotů uspět v konkurenci z celé republiky. Jako každý rok se soutěží o nejoblíbenější alej a nejkrásnější fotografii.

Do práce na kole
Výzva Do práce na kole má za sebou v Pelhřimově druhý ročník

O nejoblíbenější aleji rozhodnou lidé hlasováním na webu www.alejroku.cz na podzim letošního roku. Arnika kompletní výsledky zveřejní v lednu 2021 a ocení všech čtrnáct regionálních vítězů, kteří se mohou těšit na dárkové balíčky s poukazy od Foto Škoda, knihy o památných stromech nebo vstupenky do botanických zahrad po celé České republice. Absolutní vítěz jako hlavní cenu obdrží let balonem od Lucky Balon. Nejkrásnější fotografii vyberou patroni ankety. Pro vítěze fotosoutěže máme digitální zrcadlovku značky Canon.

Cílem ankety Alej roku je přitáhnout pozornost lidí k alejím, které patří ke zdravé a fungující krajině. Hledejte s námi nejkrásnější vznosná stromořadí, upozorněte na ty, kterým hrozí zánik, a představte nám mladé aleje, které jste vysadili, a o které budete pečovat i v příštích letech. Krajina bez alejí je jako obraz bez rámu.

Karolina Kostićová, koordinátorka ankety Alej roku