Na čtrnácti přitažlivých a zároveň vzdělávacích stanovištích byla pro děti připravena řada úkolů se zdravotnickou tématikou. „Děti měly například ukázat, jak by aplikovaly obvazy nebo jak by obnovily krevní oběh a dýchání u osoby s náhlou zástavou srdeční činnosti nebo zástavou dechu. Na dalších stanovištích na ně čekalo poznávání a skládání rentgenových snímků, pohybové aktivity, poznávání rostlin, edukace v rámci pitného režimu nebo simulace pohybu krvinky v cévách,“ přiblížila mluvčí nemocnice Alexandra Knapová.

Lidé mohli nahlédnout do útrob želivského kláštera na dni otevřených dveří.
Čtyřkolky kolem kláštera i koncerty. V Želivě se bavili na dni otevřených dveří

Nedílnou součástí dětského dne se staly stánky Všeobecné zdravotní pojišťovny a BESIPu, dále prezentace složek integrovaného záchranného systému. Zájemci se tak mohli seznámit s prací zdravotnické záchranné služby, kdy jim personál ukazoval, jak fungují a jakým způsobem se starají o pacienty s akutními problémy. Policisté přítomným prezentovali měření rychlosti pomocí radaru, které může probíhat z různých pozic a v různých situacích. Přítomné děti mohly díky radaru zjistit, jakou rychlostí běží. Velkým zážitkem pro malé účastníky bylo posezení v hasičském vozidle, které zasahuje v případě požáru, havárie nebo jiném mimořádném stavu.

Majitelé veteránských aut se o víkendu sjeli do autokempu v Želivě.
Škoda Popular nebo trabant. Autokemp v Želivě se zaplnil veterány

V průběhu odpoledne se děti naučily nové dovednosti a rozvíjely svou kreativitu při malování sádrových odlitků. Mezi další oblíbené aktivity patřilo malování na obličej, bagrování, tetování zábavnými obrázky a skákání v nafukovacím hradu. „Jsme velmi rádi za kladnou zpětnou vazbu od dětí a jejich rodičů. Celkově byla akce velmi úspěšná, děti se bavily, byly plné energie a aktivní. Poděkování proto patří zaměstnancům nemocnice, kteří se na organizaci podíleli a všem sponzorům a partnerům dětské dne, bez jejichž pomoci by nebylo možné uspořádat tak skvělé odpoledne, které si získalo velkou oblibu u našich malých návštěvníků. Přispění všech bylo nesmírně cenné a významné pro celkový průběh akce,“ uzavřela tisková mluvčí nemocnice Alexandra Knapová.