Deník na cestáchZdroj: Deník1. Freudův Příbor

Psycholog, lékař a zakladatel psychoanalýzy Sigmund Freud se v Příboru na Novojičínsku narodil v roce 1856. V jeho rodišti jsou mu nyní věnovány dvě expozice – v jeho rodném domě v Zámečnické ulici a Pamětní síň v příborském muzeu. Expozice v domě, kde se Freud narodil, se nazývá Sigmund Freud – člověk a návštěvníkům představuje psychoanalytika prostřednictvím jeho myšlenek. Pozornost si zaslouží i měděná pohovka stojící před muzeem, která představuje vyšetřovací pohovku pro pacienty psychologů.

2. Skanzen Rožnov pod Radhoštěm

Největší a nejstarší skanzen ve střední Evropě s téměř stovkou památkových objektů se nachází v Rožnově pod Radhoštěm. Valašské muzeum v přírodě tvoří tři expozice – Dřevěné městečko, Valašská dědina a Mlýnská dolina. Skanzen představuje turistům život na Valašsku v devatenáctém století. Probíhají tu folklorní a řemeslné programy, jarmarky a festivaly lidových obyčejů. Návštěvníci se například dozvědí, jak se mlelo obilí, jak fungovala pošta, čím se sklízela úroda, jak lidé stavěli domy a jak se jim v nich žilo.

Turisté si zvykají na nové ochranné sítě, které tam 17. června 2020 umístili pracovníci českého a polského Krkonošského národního parku.
Ochranné sítě na Sněžce zabraly. Turisté by je uvítali i na jiných místech

3. Hukvaldy

Pár kilometrů od Freudova rodiště leží na Frýdecko-místecku obec Hukvaldy, kde se narodil hudební skladatel Leoš Janáček. V domě, který Janáček koupil v roce 1921, sídlí nyní muzeum. Památník Leoše Janáčka připomene jeho život původními interiéry jeho pracovny, ložnice a kuchyně. Atmosféru doplní Janáčkovy skladby, které domem zaznějí. Na kopci nad obcí se tyčí zřícenina stejnojmenného hradu. Její nejzachovalejší částí je kaple svatého Ondřeje. V areálu hradu se pravidelně koná Mezinárodní hudební festival Janáčkovy Hukvaldy.

4. Lysá hora

Nejvyšší hora Moravskoslezských Beskyd se tyčí do výšky 1323 metrů nad mořem. Za pěkného počasí je z ní výhled na celé Beskydy, Malou Fatru a Západní Tatry. Pokud je úplně jasno, což se poštěstí jen párkrát do roka, uvidíte z Lysé hory až na dvě stě kilometrů vzdálenou Sněžku. Vystoupat na ni můžete po několika značených trasách, nejčastěji se na vrchol turisté vydávají z Ostravice, Malenovic a Krásné. Lysá hora se dá zdolat i na kole – na vrchol, přezdívaný Gigula, vede z Papežova asfaltová cesta. Kromě naučné stezky se po cestě na horu turisté zastaví na odpočívadlech, u studánek i pomníků.

Beskydy, tipy na ubytováníZdroj: Deník/ Markéta Evjáková

5. Hora Radhošť

Nejzápadnější vrchol Beskydské hornatiny se nachází nedaleko Pusteven a dohlédnete z něj na celé Beskydy, Valašsko a také Jeseníky. Stojí na ní žulová socha slovanského boha hojnosti, sklizně, ohně a slunce Radegasta. Je vyobrazen s býčí hlavou a rohem hojnosti. Na vrcholu jsou také poutní kaple a socha věrozvěstů Cyrila a Metoděje. Můžete se k nim vydat po zelené z Dolní Bečvy. Horou Radhošť vede neprobádaná hustá síť podzemních chodeb, které údajně v dávných dobách používali pohanští kněží. Na severním svahu se rozkládá stejnojmenná přírodní rezervace.

6. Vrch Soláň

Vrchu Soláň se také přezdívá valašský Olymp a je považován za jedno z nejkrásnějších míst Valašska. Najdete ho poblíž obcí Velké Karlovice a Karolinka na Vsetínsku. Ze Soláně je výhled na radhošťský masiv s Pustevnami, Smrkem i Lysou horou. V dřevěné zvonici Soláň se pořádají kulturní večery, koncerty a výstavy. Stálá expozice představí valašské lidové umění zdejších malířů, sochařů, řezbářů i fotografů. Na vrcholu je také naučná stezka a desítky dřevěných soch zachycujících postavy ze starých pověstí.

7. Pustevny

Horské sedlo se rozkládá mezi vrcholy Radhošť a Tanečnice v Radhošťské vrchovině. Významnému horskému středisku dominují dřevěné stavby v lidovém slohu architekta Dušana Jurkoviče a dřevěná valašská zvonička. Členové frenštátského spolku Pohorská jednota Radhošť na Pustevnách začali značit turistické trasy a stavět útulny a horské chaty už v devatenáctém století. Nejznámější chaty se jmenují Maměnka a Libušín. Druhou jmenovanou před šesti lety poničil požár, znovuotevřít se má tento měsíc. Z Trojanovic se na Pustevny dostanete pohodlně sedačkovou lanovkou.

Lanovka na Pustevny vozí turisty 80 let:

Mám rád jídlo a gastronomii

TRADIČNÍ SLADKOST
Štramberské uši, cukroví z perníkového těsta ve tvaru kornoutků, připomínají vpád Tatarů na Moravu ve třináctém století. Tataři tehdy řezali křesťanům uši. Městečko Štramberk se rozkládá v předhůří Beskyd a tradiční uši se v něm podle staré receptury pečou už osm set let. V těstě nesmí chybět med a různé druhy aromatického koření, které pochoutce dodává typickou chuť a vůni. Ty nejlepší, oceněné v roce 2003, seženete pod náměstím v nenápadné trafice.

KAM NA DOBRÉ PIVO
V Beskydském pivovárku Ostravice vaří pivo od roku 2013, a to pouze z čistých přírodních surovin. Těmi jsou hanácký slad, žatecký chmel a voda z beskydských horských bystřin. Jejich zlatou klasikou je Beskydský ležák, výjimečný hořkostí a drsnou chutí, podle sládka ale umí i pohladit. Mezi jejich další speciality patří borůvkové, brusinkové, višňové nebo medové pivo. Na orosený půllitr si zajděte do Pivovarské hospůdky přímo k pivovárku, blízko řeky Ostravice ve stejnojmenné obci. K pivu si můžete dát například výrobky z domácí sýrárny.

TRADIČNÍ VALAŠSKÁ KUCHYNĚ
Rodinná hospoda U Janíka láká na tradiční pokrmy Valašska od roku 1873. Jídlo a pití si vychutnáte buď uvnitř ve zrekonstruovaném interiéru s množstvím rekvizit, připomínajících tradice a předky, nebo na venkovní terase v romantickém prostředí chráněného krajinného území Horečky. A co si dáte? Kyselici, špek, tvarůžky, halušky, bramborák s kyškou, pohanku s brambory, slaninou a zelím a další krajové speciality připraví z čerstvých surovin od lokálních dodavatelů.

ALE JÁ NEJÍM MASO
Vegetariány přivítá restaurace Etno u Zámeckého náměstí ve Frýdku-Místku. U oběda posedíte v příjemném prostředí a denně si můžete vybrat ze tří jídel, z nichž jedním je salát. Denně nabízejí také polévku a dezert. Občas jsou jídla i veganská nebo je možné si je objednat ve veganské variantě. V Etnu pečou také domácí chléb z mouky z rodinného mlýna.

Beskydy, tip šéfredaktoraZdroj: Deník/ Markéta Evjáková

Mám rád klid a pohodu

TIP NA STEZKU
Po vzdušném chodníku, dřevěné lávce nad roklí potoka Vlčák i bosém chodníčku. Naučná stezka Beskydské nebe nabízí na dvou kilometrech hned několik lákadel. Mezi další patří expozice siluet dravců a Život v korunách stromů, Mařenčina studánka nebo Památník Břetislava Bartoše. Panely informují o fauně, historii i současnosti turistického areálu Horečky.

TIP NA VÝSTAVU
Výroba klobouků v Novém Jičíně má dvousetletou tradici a světový význam. Kloboučnictví přibližuje výstava novojičínského Návštěvnického centra. Návštěvníci se dozvědí detaily technologické výroby pokrývek hlavy, osahají si proměny materiálů v jejích jednotlivých fázích a poznají historii prostřednictvím důležitých mezníků i exponátů výrobních strojů. Nechybí samozřejmě ani zkoušírna klobouků a čepic, dokonce si můžete vyrobit vlastní originální suvenýr.

TIP NA ROZHLEDNU
Na Karlově kopci v Rožnově pod Radhoštěm stojí vyhlídková věž, kterou navrhl architekt Dušan Jurkovič na konci devatenáctého století a která po něm byla také pojmenována. Jurkovičova rozhledna měří přes třicet metrů. Veškeré řemeslné práce na rozhledně provedli klempíři, kováři a tesaři ručně, pomocí dnes už nepoužívaných technik. Z vyhlídkové plošiny uvidíte masív Radhoště a také obce Hutisko-Solanec a Vigantice.

Lenka Kročilová, Iva Kovačičová