Pokud by i letos zůstalo ovzduší stejně čisté jako v posledních dvou letech, mohli by se Češi po uvolnění pandemických opatření doslova opět pořádně nadýchnout. Loni a předloni totiž dýchali nejméně znečištěný vzduch v historii měření. „Rok 2021 byl velmi příznivý. Koncentrace znečišťujících látek dosáhly v rámci posledního desetiletí nejnižších až druhých nejnižších hodnot, po nejlepším roce 2020,“ uvedli experti Českého hydrometeorologického ústavu v předběžné zprávě o kvalitě ovzduší v loňském roce.

Méně aut, víc komínů

Co za dobrými čísly stojí? Fakt, že se v minulosti významně proměnil průmysl. Loni navíc panovaly dobré meteorologické podmínky během teplejší části roku a příznivější rozptylové podmínky v jeho závěru.

Nakupování v e-shopu. Ilustrační foto.
On-line nakupování táhne. Češi loni utratili rekordních 223 miliard

Vliv lockdownů, kdy se například na jaře nemohlo ani cestovat mezi okresy, byl dvojsečný. Sice jezdilo méně aut, a tím poklesly především emise oxidů dusíku.

„Na druhé straně ale vyšší intenzita vytápění v důsledku setrvání obyvatelstva v domácím prostředí vedla k vyšším emisím z lokálního vytápění,“ uvádějí meteorologové ve zmíněné zprávě.

Nejhůře a nejlépe

V kterých částech země se loni dýchalo nejlépe? Z měst-ských a předměstských stanic byl nejlepší stupeň kvality ovzduší hlášen nejčastěji v Jihočeském, Plzeňském a Jihomoravském kraji (bez aglomerace Brno).

Nejhorší situace naopak panovala v aglomeraci Ostrava, Karviná a Frýdek-Místek. Ostatně v roce 2021 byla vyhlášena pouze jedna smogová situace, a to na konci prosince v této moravskoslezské aglomeraci.

Důchody vzrostou o víc než tisíc korun. Ilustrační foto.
Důchody se od června mimořádně zvýší. Spočítejte si, jak se změní vaše penze

„V Moravskoslezském kraji je v zásadě nejhorší kvalita ovzduší z celé republiky. Je to dáno jak dálkovým přenosem z Polska, tak místním průmyslem. Překračován je tam na některých stanicích například imisní limit pro koncentraci prachových částic PM10 a plošně jsou tam výrazně nadlimitní koncentrace rakovinotvorného benzo[a]pyrenu,“ uvádí meteorolog Jáchym Brzezina.

Zprávu o loňských koncentracích této karcinogenní látky meteorologové teprve zpracovávají. Jak ale uvádějí v předběžné zprávě o ovzduší, stejně jako v minulých letech lze předpokládat překročení ročního imisního limitu na řadě lokalit.