Někdo nedá dopustit na klasickou keramickou cihlu, jiný má raději snadno opracovatelné a lehké pórobetonové tvárnice. Stále se rozrůstá armáda fanoušků dřevostaveb a do toho promlouvají ještě zastánci vápenopískových tvárnic a fortelného betonu. Ve výsledku ale všichni musejí splnit požadavky na dům s téměř nulovou spotřebou energie. To je od loňského roku nový pojem v zákoně, který vlastně neurčuje, jaké má mít budova dílčí parametry, ale jak funguje jako celek. Výsledný projekt se následně srovnává s virtuální referenční budovou a hodnotí, jak si proti ní stojí.

Vylezte na střechu a prohlédněte komín.
Jarní úklid chalupy: opatrně větrat, zkontrolovat střechu, okapy i vodu

Titulní strana magazínu Bydlení.Titulní strana magazínu Bydlení.Zdroj: DeníkZjednodušeně řečeno – je jedno, jakou cestou se projektant a stavebník vydají, ale musí dojít ke stejnému požadovanému cíli určených hodnot pro celou budovu. Dům může mít například extrémně zaizolovanou obálku budovy, ale v krbu pálí brikety, nebo má obálku málo zaizolovanou, ale vyvažuje ji extrémně ekologické vytápění a supernízká spotřeba energií. Ve výsledku jsou si tyto stavby rovny. Všechny cesty musí dojít ke stejnému cíli.

Vylepšená cihla

Už to není cihla, jakou známe z minulosti. Současné cihly jsou keramické, broušené, dutinkové součástky – tohle slovo na ně sedí, protože jsou skutečně přesně obrobené, mají jasně daný tvar, zámky, usazení… Keramická cihla, jak ji známe, se změnila v dokonale přesný výrobek, jenž má stále ohromné množství zastánců. V první řadě díky velmi nízkému součiniteli prostupu tepla U, který je základem pro výše uvedené energetické hodnocení domu. Další ohromnou výhodou je přesnost stavby. Pokud se dobře založí základy a první řada, jde vlastně o přesnou skládačku.

Celý článek čtěte ve čtvrtečním magazínu Bydlení, který je součástí regionálních Deníků.

Podívejte se, jak může vypadat vyladění interiéru tón v tónu v aktuální barevnosti letošního roku – světle hnědé, která přináší klid a návrat k přírodě. V dnešních neklidných časech se možná vrátíte k barevnému ladění „uklidňující domov“.
Barvy, tapety, nábytek a doplňky. Nebojte se optických hrátek s prostorem

V magazínu Bydlení také najdete:

- Kde vzít peníze na stavbu domu
- Svěží kousky ze Zábřehu
- Dotazník: Tomáš Třeštík
- Pro bezpečný domov bezpečné dveře
- Noblesa s nostalgickým nádechem

Předplaťte si Deník s pravidelnými čtvrtečními přílohami již od 76 Kč měsíčně. (objednávejte ZDE) nebo si jej můžete objednat i telefonicky na 272 015 015.