Design konceptu Travel Trailer nevtisknul sám Airstream, ale renomované designérské studio F. A. Porsche – ano, vlastněné automobilkou Porsche – soustředící se na luxusní zboží od oblečení po zavazadla. I proto pobral koncept na první pohled elegantní, a pro někoho až překvapivě kompaktní tvary.

  • Na detaily obytného přívěsu s komentářem jeho tvůrců se můžete podívat zde:
Zdroj: Youtube

Délka přívěsu činí jen rovných pět metrů, součástí je jen jedna náprava s koly a důležitým parametrem při návrhu byla aerodynamická účinnost. Některé díly karoserie, jmenovitě třeba výsuvná střecha, jsou karbonové za účelem snížení hmotnosti a odpružení má samočinně nastavitelnou výšku, takže se přívěs může při jízdě snížit a klást menší odpor. Cílem je pochopitelně udělat přívěs co nejmenší, nejlehčí a nejefektivnější, aby jej mohlo táhnout i relativně malé auto s malým spalovací motorem, nebo i elektromobil, a to bez neúměrně zvýšené spotřeby.

Koncept zároveň myslí i na lidi, kteří nemají možnost parkovat velký obytňák na vyhrazeném parkovišti. Právě zmíněná nastavitelná výška a kompaktní půdorys umožní zaparkovat na klasické garážové stání pro osobák.

Expediční Tatra z KOV Velim
Ze staré dodávky moderní obytňák. Trendem karavaningu je spaní v běžných autech

Uvnitř přívěsu samozřejmě není místa nazbyt, ale designérům se podařilo celkem elegantně zakomponovat vše potřebné. V první řadě se všechny „technikálie“ přesunuly do rozšířené podlahy o výšce 25 centimetrů – zde se nachází například zásobník a ohřívač vody, baterie pro pohon elektrospotřebičů nebo rezervní kolo. Hlavní prostor k žití se pak nachází v zadní části, kde se dvoudílné víko otevírá nahoru a dolů, takže slouží zároveň jako venkovní sezení i pevná markýza.

Vzadu je také dvojice pohovek se stolkem, které se rozloží na dvoulůžkovou postel. Přední část zabírá celkem bohatě dimenzovaná kuchyňka a vešla se i koupelna v podobě kombinovaného sprchového boxu s toaletou. O to, aby se v drobném obytném přívěsu v pohodě postavil dospělák, se stará zmíněná výsuvná střecha. A jak už to u obytných aut a přívěsů bývá, každý volný kout je věnován úložným prostorům.

Volkswagen Multivan 2.0TDi Comfortline.
Tipy na ojetá auta: jaký multivan vybrat pro velkou rodinu i pro práci

Nutno uznat, že takto koncipovaný obytný přívěs dává velký smysl. Není problém ho zaparkovat, při přesunech není ohromně velký a nezvýší příliš spotřebu, a přitom je v něm vše, co dva lidé pro kempování potřebují. Sériová výroba se v tuto chvíli neplánuje, ale záleží na odezvě veřejnosti, jestli si to Airstream nakonec přece jenom nerozmyslí.