Jsou tu ale desítky tisíc dalších, Íránců, Řeků, Italů, Indů, lidí z Pákistánu, Bangladéše, nebo z Afriky. Ne přesto, ale právě proto je Vídeň ve světových žebříčcích už roky na prvním místě, jako město, kde se lidem žije nejlépe.

Vedle kulturní různosti a tolerance se na tom samozřejmě podílí i mnoho jiných věcí, skvělá bytová politika, dostatek zeleně, vinice, cyklostezky, starost o životní prostředí, vysoká životní úroveň i světová úroveň vídeňských kulturních akcí.

Rakouský policista hlídkuje 3. listopadu 2020 ve Vídni den po střeleckém útoku, v pozadí vjezd do garáží s rozbitými skly.
Svět vyjadřuje solidaritu Rakousku. Terorismus je náš společný nepřítel, zní

Včerejší atentát v centru Vídně, podle prvních zpráv dílo sympatizanta islámského státu, byl útokem na rakouskou metropoli jako na symbol tolerance, snášenlivosti, různorodého multikulturního světa, který přináší i mnohé problémy, ale také mnoho kladů.

Byl útokem na trpělivost a snášenlivost a dobrou vůli mnoha Rakušanů, kteří při uprchlické krizi podali ruku běžencům ze Sýrie a dalších států Blízkého východu, které se snažila ovládnout teroristická organizace Islámský stát. Tehdy i dnes platí, že drtivá většina těchto běženců utíkala před válkou, i před Islámským státem a jeho hrůzovládou. Když porovnáme počty obětí řádění Islámského státu, zjistíme, že drtivá většina z nich nejsme my, obyvatelé Evropy, ale muslimové v zemích jako Sýrie nebo Irák.

Pokud má ale dnešní Evropa zůstat otevřeným a tolerantním světadílem musí být likvidace terorismu jakéhokoli zabarvení společným úkolem všech, kteří tu chtějí v klidu a míru žít. Měla by to být společná věc křesťanů, židů, muslimů, lidí všech vyznání i těch, jež náboženské vyznání nemají.

Policejní operace ve Vídni v noci po útoku střelců v centru města, 3. října 2020
Teror ve Vídni si vyžádal čtyři oběti. Útočník byl již v minulosti odsouzen

Padni komu padni. Bojovat s terorismem musí státy, policie, tajné služby. A chránit se před ním, i třeba podrobným prověřováním žadatelů o azyl a migrantů obecně, se musí naučit celá Evropa. Nikdy to nejde beze zbytku. Ale úspěšná obrana našich hodnot tolerance a nenásilí je podmínkou proto, aby naše životy zůstaly takové, jaké jsou.

4A teroristům nejde o nic méně, než tuto dnešní Evropu s jejími hodnotami tolerance zničit, třeba i tím, že nás vyprovokují k odvetě na nevinných. Na to vždy mysleme, když si při podobných strašných událostech pomyslíme: „Zase ti muslimové!“.