Šéf hnutí ANO Andrej Babiš udělal to, co by učinil každý politický alfa samec. Opustil bezpečný středočeský přístav a přesunul se na sever. V Ústeckém kraji vyzve předsedu Pirátů a lídra koalice Pirátů a STAN Ivana Bartoše. Kdo vyhraje na Ústecku, bude premiérem se vším všudy, chtělo by se napsat. Jenže tak jednoduše to nezafunguje, protože do hry vstoupí mnoho proměnných, jako například výsledek koalice Spolu nebo zisk Šlachtovy Přísahy a Okamurovy SPD. Navíc v ODS stále zřetelněji sílí tendence vidět hlavního soupeře a ideového protivníka nikoli v hnutí ANO, ale právě v Pirátech.

Pokud Bartoš přímý souboj s Babišem prohraje, výrazně tím oslabí celý dvojblok, který byl ještě na jaře favoritem voleb. Bude hodně záležet na tom, čím oba hodlají oslovit obyvatele kraje, jemuž donedávna vévodil komunistický hejtman a silná byla i SPD. Racionální argumenty tu pravděpodobně budou zabírat méně než výzvy k odebírání dávek v hmotné nouzi nepřizpůsobivým jedincům.

Kateřina Perknerová
Antikomunismus na scéně

Do odevzdání kandidátních listin zbývá pět dnů. A zatímco vládní ČSSD se v důsledku dubnového sjezdu rozpadá v přímém přenosu, hnutí ANO se chystá na mohutné finále.

Do boje o mandáty nasadilo nejznámější tváře, především ministerské a poslanecké. Vicepremiér Karel Havlíček se střetne s předsedou STAN Vítem Rakušanem ve Středočeském kraji, a na Olomoucku si to rozdají šéf lidovců Marian Jurečka a dvojka ANO Jaroslav Faltýnek. Zajisté již mají nachystané diáře plné peprných poznámek.

Na voliče může zapůsobit i to, že ANO jako jediné téměř rovnocenně postavilo do čela kandidátek muže a ženy. Babišovy političky osloví jako jedničky občany hned v pěti krajích, což je slušný počin. Dokonce by byl skvělý, kdybychom zároveň nevěděli, že v ANO je to jedno, neboť platí jen to, co řekne Babiš a ve sněmovně zúřaduje Faltýnek.