Na žirovnickém zámku škola působí už 25 let. „Po celou dobu žije škola svým životem a v rámci možností ji modernizujeme. V loňském roce bylo provedeno zasíťování učeben a chodeb, což není v masivních zámeckých zdech jednoduchá práce. Učebny jsou tak internetově propojeny a chodby jsou připraveny na další stupeň zabezpečení provozu školy,“ informoval ředitel Základní umělecké školy Žirovnice Zdeněk Zadražil.

Dodal také, že po čtvrtstoletí už bylo z mnoha důvodů nutné přistoupit k základní rekonstrukci daných učeben. Dělníci tak na žirovnické základní umělecké škole v těchto dnech například museli snížit stropy pro zlepšení akustiky.„Zřizovatelem byla vybrána firma, která se osvědčila i při rekonstrukci místní mateřské a základní školy,“ řekl Zadražil.

Dělníci musí v ZUŠ pracovat za provozu. „Firmu, kterou jsme po dohodě se zřizovatelem školy, městem Žirovnice, oslovili, je totiž přes prázdniny absolutně vytížená. Výuka dechových nástrojů se tak přesunula do jiných volných místností školy,“ popsal Zadražil, jak rekonstrukci s výukou skloubili.

Rekonstrukci dvou učeben v Žirovnici zafinancovali ze schváleného rozpočtu města. „S rekonstrukcí školy bychom chtěli postupně pokračovat,“ řekl Zadražil.

Práce by měly být na žirovnické umělecké škole dokončeny do 30. května s tím, že v tento den budou prostory školy zpřístupněny široké veřejnosti. „Zároveň tento den se uskuteční celorepubliková akce ZUŠ OPEN, ke které se naše škola připojila,“ prozradil ředitel.

V dopoledních hodinách vystoupí mladí hudebníci pro publikum z tamní mateřské a základní školy. Od 14 hodin si pak budou moci částečně opravené prostory ZUŠ prohlédnou lidé z řad široké veřejnosti. Svůj talent ukáží v podobě vernisáže svých prací i žáci výtvarného oboru. Zájemci mohou zavítat v 17 hodin do galerie na prvním nádvoří zámku.

Úderem sedmé hodiny večerní pak odstartuje POPÁČ, neboli koncert populárních melodií Základní umělecké školy Žirovnice. „Pokud počasí dovolí, uskuteční se tento koncert na druhém zámeckém nádvoří nebo v Přírodním divadle,“ doplnil informaci Zadražil.

Na Želivce se usadili čtyřnozí táborníci.
Na Želivce se usadili čtyřnozí táborníci